Újabb panelreneszánsz indult a lakáspiacon: a bankok is szívesen hitelezik
2022.01.11

Régi-új kedvencet találtak a lakáspiacon a vevőjelöltek, a lakótelepi ingatlanok iránti kereslet ismét kirobbanó növekedést mutat - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgálta meg a panel- és téglaépítésű lakások iránti érdeklődés alakulását, valamint az árak változását az országos lakáspiacon.

Tavaly a fővárosi és megyeszékhelyen lévő eladó panellakásokra több mint félmillió érdeklődés jutott az ingatlan.com-on, ami 4 százalékkal haladja meg a 2020-as szintet. Még látványosabban nőtt az egy eladásra kínált lakásra jutó kereslet, amely a panelek esetében 6 százalékkal nőtt éves szinten, miközben a téglalakások iránti kereslet stagnált. Még látványosabb, hogy 2022 januárjában tavaly októberhez képest az egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma 14 százalékkal emelkedett, miközben a téglalakások iránti kereslet feleekkora mértékben nőtt. Ennek köszönhetően az egy panelhirdetésre jutó érdeklődések száma közel 2 éves csúcson van, legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas.

Nemcsak a vevők, a bankok is szeretik

“A lakótelepi iránti érdeklődés érthető, erre már korábban is volt többször példa. A lakásárak drágulása a nagyvárosokban folytatódott, a panelek pedig jellemzően olcsóbbak a téglaépítésű lakásokhoz képest. “A panelek népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy az emelkedő kamatkörnyezet ellenére a bankok is szívesen adnak hitelt ezekre a lakásokra.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az állami támogatás is többet ér a panelban

A szakember hozzátette, hogy a panelek iránti keresletet növeli az államilag támogatott konstrukciók nagyobb súlya a vételárban. Ezek közé tartozik például a családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő támogatása és a csok-hitel, ami nagyobb arányú segítséget biztosít egy-egy panel esetében, mint egy téglából épül lakás vagy ház megvásárlásakor, amik drágábbak a piacon. Egy 2 gyermeket nevelő család esetében a vissza nem térítendő csok támogatás és a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel várostól függően akár a kiszemelt lakás vételárának 30-40 százalékát fedezheti. A gyermeket vállalók számára pedig a babaváró hitel nagyobb arányú önrészt tehet ki, ha első lakást vásárolnak.

15-30 százalékkal olcsóbb a panel

Az ingatlan.com körképe szerint idén januárban a fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 643 ezer forint volt a kínálati piacon. A téglalakásokra 867 ezer forintos átlagár a jellemző, aminél a panel 26 százalékkal olcsóbb. A XI. kerületi panelingatlanok a legdrágábbak, négyzetméterenként 776 ezer forintot szeretnének kapni a vevők. A legolcsóbb városrész a XXIII. kerület, ahol 522 ezer forintot kérnek az eladók egy négyzetméterért.

A megyeszékhelyek panelárait nézve kiderül, hogy az átlagos négyzetméterár 421 ezer forint, a téglalakásoknál viszont 491 ezer ugyanez, így a panelok 15 százalékkal olcsóbbak.

A paneleknél a veszprémi kínálat vezeti a sor 563 ezer forinttal. Majd a székesfehérvári és debreceni panelek következnek 535 ezer és 522 ezer forintos összeggel egy négyzetméterre vetítve.

Salgótarján számít a legolcsóbb panelvárosnak, 216 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható még Békéscsaba és Miskolc, ahol a panellakásokat 316-328 ezer forintért kínálják eladásra.