HAZAI HÍREINK

Az ország legnagyobb városai közé sorolható vármegyeszékhelyek, valamint több fővárosi kerület zsugorodott a múlt év során az állandó lakosok számát tekintve. Közben pedig az agglomerációs körzetek települései szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a tényadatok alapján mutatja be az állandó lakosok számának változását, ezen belül a költözések mérlegét és azt, hogy a különböző településeken hogyan alakultak az átlagos négyzetméterárak a múlt év első negyedévéhez képest.
A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úticéljukat másképpen nem, vagy csak legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak – a gyorsforgalmi utakon kívül –, amelyen egyébként tiltják haladásukat – hívja fel a figyelmet az Agroinform.hu.

KÜLFÖLDI HÍREINK

A CyberCube kiberkockázat-elemző szakemberei szerint a nemzetállami kiberfenyegetések elkövetői várhatóan új támadó kiberképességeket alkalmaznak az egyre polarizáltabb világban. További kísérleteket várnak az informatikai ellátási láncok és geopolitikai célpontok veszélyeztetésére, melyek világszerte fokozott mértékben veszik célba a kritikus infrastruktúrák célpontjait.
2023-ban a teljes infláció várhatóan csökken, de továbbra is emelkedett marad, ami 2022-höz képest némileg enyhíti a biztosítási kárigényekre nehezedő nyomást. Ugyanakkor például a munkaerő és az egészségügyi ellátás esetében a költséginfláció továbbra is magas maradhat. Ezek, valamint az olyan nem gazdasági tényezők, mint a gyakoribb közlekedési balesetek, valószínűleg továbbra is emelkedő kárigényeket eredményeznek, különösen a gépjármű- és a felelősségbiztosítási ágazatban – figyelmeztet legfrissebb jelentésében a Swiss Re.