A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése több ezer ember életét mentheti meg, és több millió egészségét javíthatja Ausztráliában – derül ki egy friss kutatásból. Ennek egyik leggyorsabb módja az elektromos járművekre való jelenlegi lassú átállás felgyorsítása.


HAZAI HÍREINK

A kormány stratégiai szektornak tartja a biztosítási szektor, ami nagyobb figyelmet érdemel. A jövőben az öngondoskodás, az egészségbiztosítás, a lakásbiztosítás és az agrárbiztosítás területén sokkal aktívabb beavatkozási folyamatra lehet számítani. A fenntarthatóság érdekében újra kell keretezni a biztosítók működését – hangzott el a MABISZ XII. konferenciáján.
Elkerülhetetlennek tűnik a visszaesés a világgazdaságban a CIB Bank elemzői szerint, viszont nem ígérkezik tartósnak, várhatóan csak néhány negyedévet érint majd. A magyar gazdaság stagnálást, esetleg minimális növekedést produkálhat 2023-ban, erőteljes – de fokozatosan enyhülő – inflációs nyomás és kissé emelkedő munkanélküliség mellett. A CIB Bank szakértőinek várakozása szerint jövőre újra érkezhetnek uniós források Magyarországra. Részben emiatt a forint erősödhet az euróval szemben, és újra elérhetőnek tűnik a 400 forint alatti árfolyam.

KÜLFÖLDI HÍREINK

Egyre több olyan jelentés lát napvilágot, amelyek szerint a lakosság mentális egészsége jelentősen romlott a világjárvány kezdete óta, de ennek okait kevés kutatás vizsgálta. Vajon a betegségtől és a fertőzéstől való félelem, az ebből fakadó munkahelyi bizonytalanság, az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége, vagy közvetlenül a bezártság és a társadalmi elidegenedés okozta?
Egy nemzetközi kutatás szerint a munkavállalók igen alacsony szintű jóllétről számolnak be, függetlenül attól, hogy hibrid vagy nem hibrid környezetben dolgoznak-e. Az International SOS Foundation jelentésének szerzői szerint a dolgozók mintegy 40%-a kiégést tapasztal.