A környezeti fenyegetéseket tekinti az egyik legsürgetőbbnek a Világgazdasági Fórum (WEF) idei Globális Kockázati Jelentése. Az immár tizenhatodik alkalommal megjelenő tanulmány egy globális világjárvány, gazdasági visszaesés, politikai zűrzavar és egyre súlyosbodó éghajlati válság által sújtott évre tekint vissza. A jelentés igyekszik feltárni, hogyan tudnak az országok és a vállalatok fellépni e kockázatokkal szemben.


HAZAI HÍREINK

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon közel 780 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2020-ban. Ezzel a koronavírus miatt bevezetett különféle korlátok ellenére a valaha volt második legforgalmasabb évét zárta a piac, az elmaradás az előző, 2019-es rekordévben mért 808 ezertől mindössze 3,5 százalék.
Több mint 350 kárbejelentés érkezett a K&H Biztosítóhoz január elején a pár nappal korábbi földrengések miatt. A károk eddigi becsült összege 27 millió forint, azaz lakásonként átlagosan 75 ezer forint kár keletkezett. A földrengést követően bejelentett lakáskárok túlnyomó része online érkezett, a társaság júniusban bevezetett azonnali kárkifizetési megoldásának köszönhetően pedig a károsultaknak nem kell várakoznia a kártérítés összegének beérkezésére, így azonnal elkezdődhet a helyreállítás.

KÜLFÖLDI HÍREINK

Az Európai Unió Közlekedésbiztonsági Tanácsa (ETSC) több más szervezettel közösen arra figyelmeztette mind a 27 uniós tagállam közlekedési és iparági minisztereit, hogy a járműbiztonsági előírások gyengülése évente akár 1300 fővel növelheti a közúti halálesetek számát.
Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó uniós stratégiáról folytatott konzultációt az Európai Bizottság, mellyel kapcsolatban az Insurance Europe is közzétette válaszait. Ebben arra szólítja fel a Bizottságot, hogy tegyen nagyobb erőfeszítéseket az alkalmazkodás fokozására.