Európa szerte drágulhatnak a biztosítások
2012.02.07
A rekord közeli katasztrófa veszteségek, az eurózóna adósságválsága és az alacsony kamatlábak is közrejátszottak az európai biztosítók tavalyi, többnyire gyengébb eredményeiben.

Az európai biztosítók közül sokan tekintélyes mennyiségû államkötvény állománnyal rendelkeznek, amelyeket 2011 folyamán, a kibocsátó államok lehetséges fizetésképtelensége miatt jelentõs leírások érintettek.

Mindezt tetézték még a tavalyi rekord közeli katasztrófa veszteségek. A japán földrengéshez és egyéb természeti katasztrófákhoz kapcsolódó mintegy 100 milliárd eurót kitevõ biztosítási kárigény nagy részét az európai biztosítók és viszontbiztosítók nyelték le.

Harmadik csapásként, 2011-ben is folytatódott az immár három éve tartó rendkívül alacsony kamatkörnyezet, amely a befektetési hozamokat erodálta, a magasabb kamatok mellett megállapított fix járadékot fizetõ életbiztosítók számára pedig veszteséget eredményezett.

„Az egész évre vonatkozó számok még nagyobb kihívást jelentõ környezetre utalnak” – mondta az RBC tõkepiaci elemzõje, Jean-Francois Tremblay a Reutersnek. A befektetõk most biztosítékot várnak, hogy az európai biztosítók nem kívánják csökkenteni az osztalék-kifizetéseket, valamint hogy az euróválság nem erodálta el tõketartalékaikat – tette hozzá az elemzõ.

Az olasz biztosítók, köztük a Generali is csökkenthetik osztalék kifizetéseiket, hogy csökkentsék az olasz államkötvények leírásából származó veszteségeiket – vélték elemzõk még decemberben.

A szektor rendkívül nehéz 2011-es évét tükrözik a részvények árfolyamváltozásai is: a Stoxx 600 európai biztosítási index az év folyamán 14%-ot zuhant, alulteljesítve a szélesebb piacot, amely 10%-ot esett ezidõ alatt. Az index értéke 13 százalékot kúszott felfelé 2012 eleje óta, köszönhetõen az európai adósságválság körüli pánik enyhülésének, de a szektor továbbra is sebezhetõ maradt az eurózóna tagországainak hitelképességében észlelet bármilyen romlás esetén.

A befektetõk bíznak abban is, hogy lassú emelkedés következik be a gépjármû és lakásbiztosítások díjában a legtöbb nagy európai piacon.

Európa nagy részén a díjak lassú emelkedésnek indultak tavaly, miután a hosszú évekig tartó stagnálás kiszorított biztosítókat egyes részpiacokról, csökkentve ezáltal a versenyt. A Szolvencia II által, 2014-tõl elõírt magasabb tõkekövetelmények szintén az árak emelésében teszi érdekeltté néhány társaságot.