Forradalom a gépjármû-biztosításban!
2012.02.08
Egy holland, navigációs rendszereket gyártó cég, a TomTom NV belép a biztosítási piacra, azáltal, hogy olyan technológiát ad a társaságok kezébe, mellyel nyomon tudják követni a gépjármû-vezetõket, adatokat tudnak gyûjteni vezetési szokásaikról, melyet a biztosítási díjak megállapításakor is hasznosítani tudnak – adta hírül a Reuters.

A TomTom cég személyi navigációs eszközeivel (PND) vált ismertté, melyet autók, teherautók vezetõi számára fejlesztettek ki. A társaság szerdán jelentette be, hogy összeállt a brit Motaquote biztosítási céggel, hogy közösen dobják piacra új biztosítási terméküket, a Fair Play-t, amely lehetõvé teszi, hogy biztonságosan vezetõk alacsonyabb biztosítási díjat fizessenek.

„Biztosítási piacra történõ belépésünk, köszönhetõen a már bizonyított flottamenedzsment technológiánknak az élvonalba helyez minket, egyúttal forradalmasíthatja a gépjármû-biztosítási ágazatot” - közölte Thomas Schmindt, a TomTom Business Solutions ügyvezetõ igazgatója.

Az új termék segítségével a vezetõk maguk határozzák meg a fizetendõ biztosítási díj nagyságát, hiszen leginkább vezetési képességeiken múlik annak megállapítása, mintsem az olyan kockázati tényezõkön, mint az irányítószám, a nem, az életkor vagy az autó típusa – közölte Schmidt a Reuters-szel.

A terméket választó vezetõknek egy TomTom nyomkövetõ egységet szerelnek a jármûvükbe, amely lehetõvé teszi viselkedésük és vezetési szokásaik monitorozását. Amennyiben ezekben a jellemzõkben javulás következik be, úgy a biztosítási díj is csökkenthetõ – mondta Schmidt.

A TomTom igen erõs versennyel kénytelen szembenézni fõ piacán, miután a fogyasztók egyre inkább az ingyenes, vagy olcsó navigációs szoftvereket, valamint okostelefonjukat, tablet számítógépeiket használják. Éppen ezért a cég új, nagyobb növekedési potenciállal rendelkezõ piacok után néz, ennek megfelelõen az autókba épített navigációs készülékek felé fordul, a standalone verziók helyett, valamint térképészeti és valós idejû forgalmi szolgáltatásokat nyújt smartphone alkalmazások és egyéb eszközök számára.