Akár 5,5 millióba is kerülhet az európai síút!
2012.02.13
Európa sípályáin átlagosan 19 ezer euróba (5,5 millió forint) kerül egy keresõ, illetve mentõ csapat felbérlése – derül ki a Complete Ski felmérésébõl.

A Columbus Direct biztosítóhoz tartozó Complete Ski egy térképet készített, amely bemutatja a keresési és mentési mûveletek átlagos díját. A kutatás szerint Európában nagy eséllyel ezek a költségek az utazót terhelik, míg Észak-Amerikában a parti õrség, illetve nemzeti parkok üzemeltetõi viselik a mentési költségeket.

A Columbus Direct Insurance lakossági üzletágért felelõs vezetõje, Greg Lawson elmondta: „a legtöbben azt hiszik, hogy a helyi sürgõsségi betegellátó szolgáltató, az önkormányzat, esetleg a külügyminisztérium fedezi egy esetleges mentési akció költségeit, azonban a kutatásból kiderül, hogy a legtöbb helyen ez nem így mûködik”.

A Complete Ski megállapította, hogy a keresési és mentési munkálatokhoz kapcsolódó különbözõ költség tételek közül messze a légi mentés és szállítás jelenti a legnagyobb tételt, amely akár 50 ezer fontba, vagyis 17 millió forintba is kerülhet. Egy helikopteres evakuáció, illetve hazaszállítás átlagosan 9, illetve 6 ezer fontba kerül.

„Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy alaposan vegyék szemügyre biztosításukat, mivel azok többsége nem nyújt fedezetet a kockázatosabb tevékenységekre, de plusz fedezetet szinte minden társaság biztosít, bizonyos felárért” – tette hozzá Lawson.

„A pályán kívül síelõknek pedig azt ajánlom, soha ne tegyék ezt egyedül, illetve a síterep határain kívül, hacsak nem képzett vezetõvel síelnek” – figyelmeztet a szakember.