Lecsapott Andrea: 267 millió euróba került!
2012.02.16
Tegnap került nyilvánosságra az év elején Nyugat-Európán végigsöprõ Andrea orkán kárnagysága, amely becslések szerint 267 millió eurós károkat okozott, fõként Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban és Németországban.

Az Andrea nevû orkán 2012. január 4-5 között söpört végig Nyugat-Európán. A legnagyobb károkat Németországban okozta, de az Egyesült Királyságban, Franciaországban, a Benelux országokban és Svájcban is komoly veszteségek keletkeztek. Németországban halálos áldozatot is követelt szélvihar.

A Perils becslése a biztosítók kárbejelentésein alapszik, de nem tartalmazza az állami biztosítások kártérítési összegeit. A becslések aktualizálására várhatóan április elején kerül majd sor.

Az Andrea orkán volt az utolsó az európai szélviharok sorában, melyekre 2011 novembere és 2012 eleje között sor került. A Perils által ebben az idõszakban vizsgált hat elemi esemény mindegyike jelentõs helyi károkat eredményezett, azonban az általuk okozott piaci szintû vagyoni károk nagysága töredékét sem teszi ki egy olyan pán-európai káreseménynek, amely 250 évente egyszer fordul elõ, akár több 10 milliárd eurós károkat eredményezve – közölte a Perils elemzõje.

A zürichi székhelyû biztosításpiaci elemzõ cég azt is bejelentette, hogy a Dagmar (más néven Patrick) és Ulli (Emilként is ismert) nevû orkánokról nem tesz jelentést, mivel az általuk okozott piaci veszteségek nem érik el a Perils adatszolgáltatási értékhatárát, az eseményenkénti 200 millió eurós kárnagyságot.

A Dagmar 2011 decemberében söpört végig a skandináv országokon, míg az Ulli 2012 januárjában érintette az Egyesült Királyságot, valamint részben Dániát és Franciaország, Belgium, Hollandia és Németország északi részeit.