Fizetésképtelenné válhat az Általános Egészségbiztosító
2012.02.20
Fizetésképtelenné válhat a 3,5 millió ügyféllel rendelkezõ szlovák Általános Egészségbiztosító (V¹ZP), melynek júliusig 30 millió eurót kellene „szereznie”. Nyártól ugyanis szigorodnak az egészségbiztosítók fizetõképes voltára vonatkozó kritériumok – írja az Új Szó online.

A biztosító nem tud eleget tenni annak a követelménynek, hogy az alaptõke a befolyó járulékok legalább 3 %-át tegye ki. Ez a V¹ZP esetében 70 millió euró, ekkora összeggel viszont nem rendelkezik, mintegy 30 millióra van még szüksége, hogy a törvényi feltételeknek nyártól eleget tegyen. Ha ezt nem teljesíti, akkor az Egészségfelügyeleti Hivatal kényszerfelügyelet alá helyezheti. Erre leghamarabb novemberben kerülhet sor, mivel a törvény szerint a fizetésképtelenség bejelentésétõl számított három hónap elteltével lehet kényszerfelügyeletet elrendelni.

Marián Faktor igazgató szerint júliusig még van elég idõ, s bíznak abban, hogy sikerül elõteremteni a hiányzó összeget, de leginkább annak örülnének, ha 2014-ig újabb haladékot kapnának.