Merre tovább európai társasági jog? Milyen védelemben részesülnek a részvényesek, hitelezõk?
2012.02.20
Az Európai Bizottság ma részletes konzultációt indított az európai társasági jog jövõjérõl. A társasági jogot illetõen Európának olyan szabályozási keretre van szüksége, amely igazodik korunk társadalmának igényeihez és a gazdasági környezet változásaihoz. Az uniós társasági jog központi szerepet játszott az egységes piac kiépítésében. Kérdés, hogy a meglévõ szabályozási keret továbbra is megfelel-e korunk igényeinek. Ennek megválaszolása érdekében az Európai Bizottság konzultációt indított azzal a céllal, hogy az online ûrlap kitöltésével valamennyi érdekelt megtehesse észrevételeit. Az észrevételek beküldésének határideje 2012. május 14.

Az európai társasági jog szabta egységes szabályoknak köszönhetõen az egész Európai Unióban hasonló védelemben részesülnek a részvényesek, a hitelezõk és minden más olyan szereplõ, akit érint a gazdasági társaságok tevékenysége. A társasági jog a jogbiztonságnak és a részvényesi jogok védelmének nélkülözhetetlen kelléke. Bár a tagállamok jogi hagyományai különböznek, és szervezeti formáikat tiszteletben kell tartani, az alapvetõ szabályok harmonizálásának köszönhetõen a cégek mégis könnyebben tudják szolgáltatásaikat és termékeiket az Unió valamennyi fogyasztójának kínálni. A határokon átnyúló kereskedelem bõvülése és az elektronikus kereskedelem fejlõdése sok lehetõséget tartogat a vállalkozások és a fogyasztók számára, de kihívás elé is állítja a meglévõ társasági jogi keretet. Ezért végig kell gondolni, hogy a meglévõ keret hogyan igazítható a huszonegyedik századi megváltozott körülményekhez. Korunk kihívásai ráadásul nemcsak tisztán jogi szempontból igénylik a társasági jog felülvizsgálatát, hanem a vállalatirányás, a vállalkozások szociális felelõsségtudata és a vállalkozásoknak az innovációban és a növekedésben betöltött kulcsszerepe szempontjából is.

Michel Barnier, a belsõ piacért és a szolgáltatásokért felelõs biztos kijelentette: „Az európai társasági joggal kapcsolatos uniós politika kialakítása olyan kihívás, amelynek meg kell felelnünk. A társasági jog rendbetétele megkönnyíti a vállalkozások uniós léptékû fejlõdését, márpedig ez a részvényeseknek és a fogyasztóknak egyaránt érdeke. Változásban van a társasági jog alkalmazásának terepe, ezért meg kell fontolni, hogyan igazítható hozzá legjobban a szabályozási keret. Ezért kérem most fel az érdekelteket, hogy vegyenek részt a ma induló konzultáción.”

Milyen kérdéseket érint a nyilvános konzultáció?

A kérdések egyaránt vonatkoznak az európai társasági jog általános fejlõdési irányára és olyan konkrét kezdeményezésekre, amelyekre a jövõben sor kerülhet. A konzultáció a következõ tárgykörökre terjed ki:

  • Az európai társasági jog céljai és hatálya – Mik legyenek az európai társasági jog fõ céljai? A hatályos szabályok megfelelnek-e a jelenlegi kihívásoknak? Milyen területeken van szükség a továbbfejlesztésükre? Hogyan viszonyuljon a társasági jog a vállalatirányításhoz?
  • Az európai társasági jog egységes szerkezetbe foglalása – Érdemes-e a társasági jogi tárgyú meglévõ irányelveket egyetlen jogi eszközben egyesíteni, és ezáltal a jogi keret megértését és alkalmazását megkönnyíteni?
  • Az európai szintû társasági jogi formák jövõje – Mik az európai társasági jogi formák elõnyei és hiányosságai? Felülvizsgálatra szorulnak-e a meglévõ társasági jogi formák? Érdemes-e helyettük más eszközöket keresni?
  • A gazdasági társaságok határokon átívelõ mobilitása – Mivel lehetne megkönnyíteni a társaságok székhelyének határokon átívelõ áthelyezését? Mi a helyzet akkor, ha egy társaság más-más tagállamban lévõ társaságokra válik szét? Felülvizsgálatra szorulnak-e a határokon átnyúló cégegyesítés szabályai?
  • Vállalatcsoportok, vagyis egyetlen cégvezetés vagy irányítás alá tartozó társaságokból álló csoportok – Szükség van-e uniós politikai fellépésre ezen a területen?
  • Az európai társaságok tõkeszabályozása – Módosításra, illetve aktualizálásra szorulnak-e a jelenleg hatályos minimális tõkekövetelmények és tõkefenntartási szabályok?


A konzultáció 2012. május 14-ig tart. A beérkezett válaszokat az Európai Bizottság elemzi, majd az eredményekrõl összefoglaló nyilatkozatot tesz közzé. Ezután kerül majd sor az utánkövetési intézkedésekre. 

Mire terjed ki az európai társasági jog?

A társasági jog európai szintû meglévõ szabályozása számos irányelvbõl és rendeletbõl áll. Az európai társasági jog harmonizációja a következõkre terjed ki: a részvényesek és mások érdekeinek védelme, a nyilvánosan mûködõ részvénytársaságok tõkéjének létrehozása és fenntartása, a nyilvános vételi ajánlatok, a fióktelepekre vonatkozó adatközlési kötelezettségek, az egyesítések és szétválások, az egyszemélyes korlátolt felelõsségû társaságokra vonatkozó minimális szabályok, a részvényesek jogai és a kapcsolódó területek, például a pénzügyi jelentéstétel és a számvitel. Kiterjed továbbá a különféle európai jogi formák – például az európai részvénytársaság (SE), az európai gazdasági egyesülés (EGE) és az európai szövetkezet (SCE) – szabályozására is.

A Bizottság 2011-ben ehhez hasonló konzultációt indított a vállalatirányítás tárgyában. A két politikai terület szoros kapcsolatban áll egymással, mivel a vállalatirányítás egyes szabályairól a társasági jog rendelkezik, másfelõl pedig a társasági jog jelentõs részben vállalatirányítási kérdéseket érint. Az egyöntetûség érdekében tehát az e két területet érintõ esetleges utánkövetési kezdeményezéseket a Bizottság egyszerre fogja bejelenteni 2012 második felében.