Csökken az életbiztosítások állománya
2011.06.20
Hosszú távú öngondoskodás helyett jellemzõen banki betétekben és egyszerûbb megtakarítási formákban tartják a magyarok félretett pénzüket - mondta a Money and More pénzügyi tanácsadó vezérigazgatója az Inforádiónak. Bunghardt Csaba szerint ezt mutatja az is, hogy csökken az életbiztosítások állománya.

A lakossági megtakarítások növekedése, az öngondoskodás és a pénzügyi tudatosság elõtérbe kerülése egyelõre nem tükrözõdik a biztosítók életbiztosítási díjbevételein, sõt, a legfrissebb adatok szerint miközben növekszik a lakossági megtakarítási kedv, csökkennek az ilyen díjbevételek. Az egyik legnagyobb hazai független pénzügyi tanácsadó cég, a Money & More szerint a pénzügyi válság következtében megrendült bizalom helyreállásával javulhat a magyarországi alulbiztosítottsági helyzet és a tartós, hosszú távú megtakarítási formák között ismét növekedhet az életbiztosítások szerepe.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) friss adatai szerint tovább zsugorodtak az életbiztosítási díjbevételek az idei elsõ negyedévben: a biztosítókhoz 114,1 milliárd forint folyt be, ami több mint 3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. \"Úgy tûnik, hogy csak lassan tér vissza az ügyfelek bizalma az életbiztosítások, a biztosító társaságok iránt, hiszen folytatódik a biztosítások számának csökkenése, de legjobb esetben is csak stagnálása, amit a pénzügyi válság kezdete óta tapasztalunk\" - mondta Bunghardt Csaba vezérigazgató.


Az életbiztosítások relatív alacsony száma egyébként egész Európára jellemzõ. Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint Dániában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Ausztriában, Svédországban, Svájcban, illetve Lengyelországban a megkérdezettek mindössze 11 százaléka vélte úgy, hogy megfelelõ anyagi biztonsággal rendelkezik a családja arra az esetre, ha mint családfenntartó, esetleg munkanélkülivé válna, súlyos betegségben betegedne meg, illetve hirtelen meghalna. Ráadásul a megkérdezettek mindössze 26 százaléka vélte úgy, hogy a családfenntartó elhalálozása esetén az állam képes lenne a korábbi idõszakhoz hasonló ellátást biztosítani a hátramaradottaknak.