Betiltanák a jármûelektronikát - csak elterelik a vezetõ figyelmét!
2012.02.23
Az Obama-kormány korlátot szabna az autógyártóknak a jármû-technológiák alkalmazása terén, melyek lehetõvé teszik a vezetés közbeni sms-ezést, és mobiltelefonálást.

Az intézkedés célja, hogy jelentõsen lecsökkentsék a vezetõk figyelmetlensége által okozott balesetek számát.

Az USA közlekedési minisztere, Ray LaHood önkéntes lépések bevezetését javasolta a kéz nélküli autós eszközök – mobiltelefon, navigáció, szórakoztató elektronika – új biztonsági kritériumait illetõen, melyek ma már szinte minden új személyautóban, illetve teherautóban megtalálhatóak.

Az új iránymutatások célja elsõsorban a fiatalabb vezetõk elérése, az õ mindennapi életüket befolyásolja leginkább ugyanis a vezeték nélküli technológia.

2010-ben a figyelmetlen vezetésbõl eredõ balesetek közel 3100 ember halálát eredményezték, az amerikai közlekedési minisztérium szerint azonban a végsõ szám ennél valószínûleg magasabb, hiszen nem minden halálos balesetnél bizonyítható, hogy a vezetõ figyelmetlensége okozta a balesetet, mivel nem mindig ismerik be, hogy másra figyeltek, tanúk is hiányoznak, továbbá sokszor a vezetõ is a baleset áldozatává válik.

Tavaly készítettek egy felmérést az amerikai autósok körében, amibõl kiderült, hogy a vezetõk többsége szokott telefonálni, illetve sms-ezni vezetés közben, ugyanakkor támogatnák az ilyen tevékenységet korlátozó intézkedések bevezetését.

A nemrég bejelentett intézkedések azokra a standard, illetve opcionális jármûelektronikai rendszerekre vonatkozna, melyek nem járulnak hozzá közvetlenül a biztonságos vezetéshez, illetve amelyek a figyelmet szükségtelenül elvonják a vezetéstõl.

A javaslat betiltaná az olyan jármûbe épített – sms-ezésre, internet böngészésre alkalmas- elektronikai eszközöket, melyeket a vezetõ az autó mozgása közben tud használni. Ez egyfajta kompromisszumos megoldásnak tûnik, hiszen a miniszter korábban fel akarta szólítani a General Motorst, a Fordot, a Chrysler és a többi autógyártót, hogy korlátozzák a fogyasztók körében egyébként rendkívül népszerû, sõt az új autók vásárlásakor egyik legfontosabb döntési tényezõnek számító fedélzeti elektronikai rendszerek beépítését.

Korábban a Nemzeti Közlekedés Biztonsági Felügyelet (NTSB) elnöke javasolta a kihangosítók és egyéb fedélzeti kommunikációs eszköz betiltását a jármûvekben.