Részvényeseinek kedvez az Allianz
2012.02.23
Az Allianz osztalékfizetési rátája 81%-ra emelkedett, miután a német biztosító, annak ellenére, hogy nettó eredménye 2011-ben majdnem a felére csökkent, fenntartja a részvényeseinek kifizetésre kerülõ osztalék szintjét.

A profit csökkenéséért a jelentõs összegû katasztrófa károk, valamint a szuverén kötvényekhez és banki kötvényekhez kapcsolódó leírások feleltek tavaly – közölte a Európa legnagyobb biztosítási csoportja csütörtökön. „Kemény év volt 2011” – tette hozzá Michael Diekmann vezérigazgató az eredményekhez.

Az elemzõk szerint a jelenlegi túl magas osztalékfizetési ráta tarthatatlan, az Allianz döntése ezért utal, hogy a biztosító bízik a jövõbeli bevételeiben, továbbá nem akar elmaradni versenytársaitól, akik az eddigi jelentések szerint szintén változatlan szinten tartják osztalékaikat. A WestLB elemzõi szerint a biztosító erõs kapitalizációja miatt nem jelent különösebb problémát a döntés.

Az Allianz 2012-re javulást prognosztizál: az üzemi eredményre vonatkozó várakozása 8,2 milliárd euró, plusz-mínusz fél milliárd euró körüli, szemben a 2011-ben elért 7,9 milliárddal.

„Az ideihez hasonló világgazdasági feltételekre számítunk 2012-ben is, melynek második felében mérsékelt javulás jöhet. Az eurózóna stabilizálását célzó elsõ lépések sikeresen végrehajtásra kerültek” – fogalmazott Diekmann.

A fontosabb európai biztosítókat, például az AXA-t és az Allianzt is közvetlenül sújtották a tavalyi természeti katasztrófákhoz kapcsolódó jelentõs kárkifizetések, valamint a görög államkötvények leírása is, míg az euróövezet körüli aggodalmak közvetett módon érintették õket, csökkentve befektetéshez kötött biztosítási termékek iránti keresletet.

Az Allianz nettó értékvesztése tavaly több mint négyszeresére, 1,93 milliárd euróra emelkedett, melyek kétharmada részvényekhez kapcsolódott. Az Allianz tulajdonában lévõ Commerzbank és UniCredit részvények értéke például a piaci értékük közel felére csökkent az elmúlt évben. A görög államkötvényekhez kapcsolódó leírások szintje megközelítette névleges értékük 25%-át.

Az Allianz részvények értéke egy év alatt közel 15%-kal csökkent, amely némiképp alulmúlja a STOXX Europe 600 biztosítási index változását. Az AXA részvényei ezidõ alatt közel 20%-ot zuhantak.