Elképesztõ felvételek – tudományos expedíciót szponzorál a biztosító
2012.02.24
A Catlin Group nemzetközi biztosítási cég támogatja azt a tudományos expedíciót, amely Földünk legnagyobb korallzátonya, a Nagy-korallzátony összetételét, és állapotát dokumentálja.

A Queenslandi Egyetem egyik professzora, a felmérés tudományos tanácsadója, Ove Hoegh-Guldberg elmondta, hogy az összegyûjtött adatok óriási elõrelépést jelentenek annak megértésében, hogy miként befolyásolják az óceánok ökoszisztémáját, így a Nagy-korallzátony élõvilágát az éghajlatváltozás és egyéb környezeti változások.

A kutatás a Catlin Seaview Survey nevet kapta, a támogatást nyújtó biztosító után. A Catlin Group vezérigazgatója hozzátette: „biztosítóként egy sor kockázati tényezõ esetében védelmet nyújtunk ügyfeleinknek, így aztán természetes, hogy vezetõ szerepet kell játszanunk az olyan kutatások szponzorációjában is, amely a jövõ kockázatait igyekszik felderíteni.”

A 2012. szeptemberétõl induló felmérés további célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az óceánokat, és a víz alatti ökoszisztémákat, például a Nagy-korallzátonyt érintõ esetleges változásokra, méghozzá azáltal, hogy az interneten keresztül bárki nyomon tudja majd követni a kutatás részleteit.

A kutatás során használt kamerát kifejezetten erre az expedícióra fejlesztették, mellyel több ezer, 360 fokos víz alatti panoráma felvételeket fognak készíteni. Ezek összefûzése után bárki kiválaszthat egy helyet, és virtuálisan körbejárhatja az expedíció által feltérképezett összes helyszínt.

A felmérésben a Google is együttmûködik, és egy olyan funkció fejlesztésén dolgozik, amely összeköti a fényképeket a pontos koordinátákkal, így lehetõvé válik a 360 fokos képek feltöltését, ami így emberek milliói számára válik online elérhetõvé. Körülbelül 50 ezer ilyen fotó lesz elérhetõ a Google Earth-ön és a Google Maps-en.

A projekt számára létrehoznak egy YouTube csatornát is, ahol a látogatók élõben streamelhetik az expedíció tagjait az óceán alatt is.