Hasznos tavaszi tippek autósoknak
2012.02.28
A tavasz, illetve a melegebb idõjárás beköszöntével többen indulnak neki hosszabb útnak, azonban a tél, illetve a hideg idõ az autókra is hatással van, érdemes ezért néhány ápolási, illetve karbantartási munkálatot elvégezni, hogy csúcsformába kerüljön a jármû.

1. Szánjunk idõt a gumiabroncsokra: ellenõrizzük a nyomást, hogy megfelelõ keménységûre fel van-e fújva az abroncs, ezzel ugyanis a futásteljesítményt is javíthatjuk, nem kevés üzemanyagot, és pénzt spórolva ezáltal. Vizsgáljuk meg a futófelületet, hogy nincsenek-e rajta repedések, lyukak, egyenetlen kopások.

2. Világítás:
Ellenõrizzük, hogy a fényszórók és féklámpák tiszták, illetve megfelelõen mûködnek-e. Cseréljük ki a kiégett izzókat.

3. Akkumulátor: Ha már a telet is csak nehezen vészelte át, megérett az idõ a cserére. Függetlenül a korától, ellenõrizzük a csatlakozókat, hogy nem korrodálódtak, illetve szennyezettek-e.

4. Ablaktörlõ: Télen az ablaktörlõk is intenzívebb használatnak vannak kitéve, ezért vizsgáljuk meg kopásukat. Ha csíkokat hagynak már a szélvédõn, ideje lehet cserélni õket, de sokszor az alapos megtisztításuk is elegendõ. Egyúttal az ablakmosó folyadékot is pótolhatjuk.

5. Fékek: a téli vezetési körülmények között az ismétlõdõ fékezés miatt erõsen elkophatnak a fékek. Csikorgás esetén mindenképp érdemes ellenõrizni, mielõtt hosszabb útnak indulnánk.

6. Nézzünk be a motorháztetõ alá: Nézessük meg szerelõvel az összes alkatrészt, és cseréltessük a sérülteket, vagy elhasználódottakat, így olajjal együtt például az olajszûrõt is.

7. Olaj: Rendszeres idõközönként érdemes az olajat lecserélni, hogy az autó hatékonyan mûködjön. Ekkor cserélni kell a piszkos szûrõket is.

8. Tavaszi nagytakarítás kívül-belül: alaposan takarítsuk le kívülrõl az autókat, a futómûnél az utak sózása miatt szintén alapos takarításra van szükség, megelõzve ezzel a korróziót.