Mi történik a román biztosítási piacon?
2012.03.01
2011-ben is folytatódott a román biztosítási piac zsugorodása: a Romániai Biztosítótársaságok Országos Szövetségének (UNSAR) tagjai mintegy 6%-kal kevesebb, 6,5 milliárd lej díjbevételre tettek szert az év során.

A díjbevétel csökkenésért elsõsorban gépjármû-biztosítási ágazat volt felelõs. Az utolsó negyedévben a teljes biztosítási piac meredekebb visszaesést szenvedett el a 2010 hasonló idõszakihoz képest, míg az elsõ három negyedév során némileg sikerült csökkenteni a különbséget.

Az UNSAR 22 tagbiztosítója együttesen a teljes román biztosítási piac 82%-át fedték le.

A 2011-ben is folytatódott tehát a román biztosítási piac három éve tartó csökkenése, 2010-ben összesen 5,7%-kal kevesebb díjbevétel keletkezett. A piaci eredmények nem követik a Románia makrogazdasági fejlõdési pályáját, amely az elõzetes eredmények alapján tavaly 2,5%-os GDP növekedést tudott felmutatni. Ez elsõsorban azon gazdasági szegmensek gyenge teljesítményével magyarázható, melyektõl a biztosítási piac függ: így az autóipar, a lízingpiac, az ingatlanpiac, és a banki hitelezés, de a lakosság vásárlóerejének csökkenése is közrejátszott.

Gyengén muzsikáltak a nem-életbiztosítók

Ami a két legfontosabb biztosítási vonalat illeti, az élet és a nem-életbiztosítási piac teljesen más képet festett tavaly. Míg az elõbbi esetében az év nagy részében növekedés volt megfigyelhetõ, addig utóbbinál tovább csökkentek a díjbevételek.

A szövetség tagbiztosítói összesen 5 milliárd lej bruttó díjbevételt értek el a nem-életbiztosítási vonalon, amely 9%-kal kevesebb, mint 2010-ben. Eközben az életbiztosítók 6,4%-kal, 1,5 milliárd lejre növelték bevételüket.

A nem-életbiztosítási piac legfontosabb szegmense továbbra is a gépjármû-biztosítás. 2011-ben a kgfb piacon bekövetkezett jelentõs csökkenés határozta meg az egész piac alakulását, amely 2010-zel összehasonlítva több mint negyedével, 21%-kal zsugorodott! A casco biztosítások piaca is hasonló eredményt produkált, ahol az új autó eladások csökkenése miatt 17%-kal kevesebb díjbevételt értek el a biztosítók. A romániai a Gépjármûgyártók és -forgalmazók Szövetsége (APIA) szerint tavaly összesen 110 688 jármûvet (személyautót, haszonjármûvet és autóbuszt) adtak el Romániában, ami 7,4 százalékos visszaesést jelent a 2010-es adatokhoz képest. A személyautóknál még nagyobb, 11%-os volt a csökkenés.

Az önkéntes lakásbiztosítás egyike volt azon kevés üzletágnak, ahol tavaly nõtt a biztosítók bevétele, méghozzá 2010-hez képest 60%-kal. Az UNSAR adatai szerint az végén is érvényben lévõ önkéntes lakásbiztosítási szerzõdések száma 4 millió volt, szemben a 2010-es 1,8 millióval.

Ami az életbiztosítási piacot illeti, 2011-ben a bruttó díjbevétel 12%-kal növekedett, azonban a unit linked biztosítások piaca 2,3%-kal csökkent, köszönhetõen az ügyfelek alacsonyabb kockázatú termékek iránti igényének.

Idén már növekedésben bíznak a szereplõk

A biztosítási szakfolyóiratok nemzetközi szervezetének (PIA) tagja, az XPRIMM magazin január végén rendezte meg ötödik alkalommal az XPRIMM Éves Elõrejelzõ Találkozóját, ahol a román biztosítási és magánnyugdíj-vezetõk együttesen vitatták meg a 2012-ben várható fejlõdési irányokat és trendeket.

A magazin által készített gyors felmérés szerint a megkérdezett vezetõk több mint fele úgy véli, 2012 5%-os növekedést hoz a román biztosítási piacon, 12%-uk további 10%-os esést vár az idei díjbevételekben, míg 25%-uk szerint a piac stabil marad. A legnagyobb potenciált a lakásbiztosítási és az egészségbiztosítási piacban látják a szakértõk.

Az életbiztosítási szegmenstõl a válaszadók fele stagnálást vár, míg harmaduk akár 10%-os növekedést is el tud képzelni.

A közvetítõi piacon a megkérdezettek fele 5-10%-os növekedést prognosztizál, de nagy részük, minden ötödik akár 20-30%-os bõvülést is el tud képzelni idén. A felmérésben résztvevõk 44%-a szerint idén is a brókeri lesz a legfontosabb értékesítési csatorna.

A találkozón az UNSAR elnöke, az Allianz Tiriac Asigurari vezérigazgatója is felszólalt. Rangam Bir elmondta, az idei év is kihívásokkal teli lesz Romániában az általános gazdasági környezetet érintõ elõrejelzések szerint, ami a biztosítási piacot erõsen meghatározó tényezõ, hiszen az a részvényesek kezében van. Véleménye szerint idén nagyobb hangsúlyt kaphat a piac konszolidációja, a társaságokra pedig komoly nyomás nehezedik, hogy csökkentsék költségeiket és fokozzák hatékonyságukat.