Újabb milliárd dolláros üzlet a GPS piacon
2012.03.01
Az ABI Research legújabb tanulmánya szerint a GPS személyi nyomkövetõ eszközök és alkalmazások piacának összetett éves növekedési üteme (CAGR) elõrejelzések szerint elérheti a 40%-ot, így 2017-ig átlépheti az 1 milliárd dolláros szintet.

2011-ben a hardware piac nem érte el a 100 ezer darabos szintet, azonban elõrejelzések szerint jelentõs növekedés várható így 2017-re meghaladhatja a 2,5 millió egységet, köszönhetõen elsõsorban az idõs gondozás, az egészségügy és a veszélyes körülmények között egyedül dolgozók körében történõ használat emelkedésének – derül ki a jelentésbõl.

Az ABI Research vezetõ elemzõje hozzátette: „a fogyasztói elektronikai cégek – például az Apple a PocketFinderen keresztüli - piacra lépésének elsõ jelei is látszanak már, de a jövõben is partneri szövetségek, felvásárlások várhatók, amint az új belépõk igyekeznek nyomkövetõ rendszerekkel bõvíteni termékportfólióikat.” A nyomkövetõ eszközök egyéb használati területei közé tartozik a családi nyomkövetés, illetve a személyes tárgyak, így például a poggyász nyomkövetése.

Ez egy igen jól megcélozható piac az ABI szerint, hiszen egyedül az USA-ban több mint 2 millió idõs használ valamilyen nem GPS alapú riasztó rendszert (Personal Emergency Response Systems). Ugyanakkor a tudatosság hiánya, az akkumulátorok rövid élettartama, a gazdasági körülmények és a magas elõfizetõi díjak egyelõre akadályt gördítenek a piac fejlõdése elé, továbbá az okostelefonok piaci kannibalizációja is reális félelemet jelent a piacon.

A nyomkövetõ alkalmazások piaca már virágzik, a Life360 Family Locator applikációt már több mint 10 millióan töltötték le. Hosszú távon ezek az alkalmazások az egészségügyi piacra is be fognak törni, és 2017-ig várhatóan a 200 milliót is meghaladja ezen alkalmazások letöltéseinek száma – véli az ABI.