Lesz még itt tél!
2012.03.01
A folyamatosan zsugorodó jégtakaró miatt Európában és Észak-Amerikában keményebb telekre kell számítani – derül ki friss kutatásokból.

Az északi-sarki tengeri jég olvadása és fogyása miatt hidegebb és havasabb telekre kell számítani Európában, Észak-Amerikában de Kínában is. Amerikai és kínai kutatók szerint a Jeges-tenger jéggel borított területei a globális felmelegedés miatt folyamatosan csökkennek, amelyek hatással vannak az úgynevezett jet stream-ekre, futóáramlásokra, amelyek a felsõ légkörben söpörnek végig nagy sebességgel. Ez a jelenség hidegebb és csapadékosabb idõjárást eredményez télen – állították a kutatók az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban.

A Georgia Tech és a pekingi Institute of Atmospheric Physics kutatói vizsgálatokat, és számítógépes modellezést végeztek az érintett meteorológiai folyamatokról. A csoport vezetõje a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az elmúlt négy télen az Egyesült Államok északi részén, Kelet-Ázsiában és Európában a normálisnál nagyobb, és tartósabb hótakaró volt megfigyelhetõ.

„Egyéb tényezõkkel, így az El Nino-val nem látunk prediktív kapcsolatot, azonban a tengeri jég szintjével igen” – tette hozzá Jiping Liu.

A kisebb tengeri jégtakaró miatt a Jeges-tenger több hõt bocsát ki a légkörbe, ami csökkenti az északi jet stream erejét, amely általában enyhébb idõjárást szokott hozni Európába nyugat felõl – állítják a kutatók. Ez a blokkoló hatás hidegebb levegõt eredményez Európában és a többi érintett régióban.