Azonos elbánást követelnek a biztosítók
2012.03.05
Az európai biztosítási és viszontbiztosítási szövetség, új nevén az Insurance Europe azonos megközelítést szeretne a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézményekre (IORP) és a biztosítókra vonatkozó európai jogszabály-harmonizáció tekintetében.

Az Insurance Europe támogatja az Európai Bizottság törekvését, amely harmonizációra törekszik azon kihívások kezelésében, mellyel az EU tagállamainak nyugdíjrendszerei szembesülnek.

„Az egységes piac többet jelent a határokon átnyúló üzleti tevékenységek elõtti akadályok eltávolításánál. Egyszerre jelenti bármilyen, a szabályozási rendszerek közötti indokolatlan különbségek megszûntetését is” – mondta Michaela Koller, az Insurance Europe fõigazgatója.

A foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézményekrõl (IORP) szóló irányelv felülvizsgálatával kapcsolatos nyilvános bizottsági vitán Koller elmondta: „a felülvizsgálat eredményeként a fogyasztóknak azonos szintû védelemben kell részesülniük, függetlenül attól, hogy IORP intézmény, vagy egy életbiztosító által nyújtott foglalkoztatói nyugdíjrendszer kedvezményezettei.

„Egy ilyen eredmény kétség kívül növelné a fogyasztói bizalmat, amely most, amikor a polgárokat többlet megtakarítások képzésére kell ösztönözni, különösen fontos” – tette hozzá a fõigazgató.

A foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények, valamint a foglalkoztatói nyugdíjakat nyújtó biztosítók között verseny alakulhat ki az EU piacain. Ahhoz, hogy ez a verseny tisztességes, és a rájuk vonatkozó szabályok prudenciálisak legyenek, az Insurance Europe határozottan támogatja az \"azonos kockázat, azonos szabályok, azonos tõkekövetelmények\" elv, foglalkoztatói nyugdíjtermékeket nyújtó pénzügyi szolgáltatók általi követését, figyelembe véve a nyugdíjalapok gazdasági jelentõségét.

Az uniós szabályozás jelenlegi állása szerint, a biztosítókra hamarosan új tõkemegfelelési szabályok lépnek érvénybe, a Szolvencia II hatálybalépésével, eközben a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézményekre továbbra is a Szolvencia I szabályai vonatkoznak majd.

Az Insurance Europe támogatja azon intézkedési csomag kialakítását a Szolvencia II keretrendszeren belül, amely az IORP intézményekre is érvényes lenne. Koller szerint egy olyan megoldás, amely hosszú távú garanciatermékekre is érvényes, összehasonlítható és magas szintû fogyasztóvédelmet biztosítana valamennyi nyugdíjrendszer esetében.