Megúszták a büntetõítéletet az adatsértõ biztosítók
2012.03.06
Három írországi biztosítótársaságnak sikerült elkerülnie a büntetõítéletet, melyet az ír Szociális Védelmi Minisztériumtól kiszivárgott személyes adatok magándetektívektõl történõ megszerzéséért kellett volna kiróni rájuk – jelentette az ír sajtó.

Egy ír napilap, az Evening Echo szerint a Zurich Insurance, az FBD Insurance és a Travelers Insurance vállalatokat bûnösnek ítélte múlt hónapban a dublini kerületi bíróság az adatvédelmi törvény 10 rendbeli megsértésével.

A cégekre tételenként 3 ezer eurós bírságot szabtak ki, de a bíró ítélete alapján a büntetõítéletet és a pénzbírságot is megúszhatják, ha mindegyikük 20 ezer eurót jótékonysági célra fordít.

Az Evening Echo szerint a biztosítótársaságok ügyvédei bemutatták a bíró levelét, amely igazolja, hogy egy dublini hajléktalanokat segítõ alapítványnak adták az adományt, ezért a bíró próbába bocsátotta a három vállalkozást, felfüggesztve az ítéletet.

A cégek ellen azután indult bûnvádi eljárás, hogy az adatvédelmi biztos tudomására jutott, hogy egy magánnyomozó iroda személyes adatokat szerzett meg magánszemélyek foglalkoztatási, jövedelmi és szociális helyzetével kapcsolatban egy Szociális Védelmi Minisztériumi dolgozótól.

Az adatvédelmi biztos megerõsítette, hogy a kormányhivatal számítógépes rendszerébõl eltulajdonított személyes adatok miatt indult eljárás a három biztosító ellen. A bíróság elmondta, hogy a vádlottak együttmûködtek a vizsgálat során, és lépéseket tettek annak érdekében, hogy ne kerüljön sor többé adatvédelem megsértésére. Vállalták, hogy megfizetik a jogi költségeket is – közölte az Evening Echo.