Fejlõdés várható a jármûelektronikai piacon
2012.03.06
A MarketResearch legfrissebb jelentése szerint 2016-ig évi 7%-ot meghaladó növekedés várható a jármûelektronikai, azon belül is a gépjármû szenzorok piacán.

A 2008-2009-es recesszió az autóipart is keményen sújtotta, a teljes autógyártás 68 millióról kevesebb mint 58 millió darabra csökkent. A fejlett piacokon, így az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Japánban az értékesítés rendre évi 9%, 2%, illetve 4%-kal csökkent 2004 és 2009 között. Ezzel szemben a fejlõdõ országokban, például Brazíliában, Kínában és Indiában évi 14%, 26%, illetve 12%-os növekedés volt megfigyelhetõ ugyanezen idõszak alatt.

Mivel a jármûelektronikai ipar, azon belül a gépjármû szenzorok piaca szorosan korrelál az autóiparral, így elõbbiek számára is a feltörekvõ piacok hoztak jobb teljesítményt.

A fejlett piacok, mint például az USA, az Egyesült Királyság és Japán technológiailag fejlett autóiparral rendelkeznek, köszönhetõen a kiemelkedõ rendszer beszállítók, a nagy félvezetõ cégek és szenzorgyártók jelenlétének. A régió mérete, a fogyasztók jövedelmi helyzete és a könnyû jármûvek piacának versenyképessége tették a fejlett országokat vonzóvá a szenzorgyártók számára. Másrészt, a feltörekvõ piacokon, így Kínában és Indiában, a könnyû jármûvek gyártásának 2004-2009 között tapasztalt felfutása, és a jövõben várható hasonló trendek hatással lesznek az autóipari érzékelõk iránti keresletre, óriási piacot teremtve ezen termékek számára.

A gépjármû szenzorok piacának növekedésében a kormányoknak is óriási szerep jut. A környezetvédelmi elõírások, mint az Euro 5 és Euro 6 elõírásai Európában korlátozni próbálják a jármûvek által okozott környezetszennyezés mértékét. Ezen elõírások miatt bonyolultabb és számos kiegészítõ jármûelektronikai rendszerekre van szükség. Az USA-ban szintén törvényi elõírások tették kötelezõvé az keréknyomás-ellenõrzõ rendszerek alkalmazását az összes jármû számára. Az USA kormánya a légzsákok és oldallégzsákok használatát is kötelezõvé tette, amely szintén a nyomásérzékelõ piac továbbfejlesztése irányába hatott.

A piac méretének és jövõbeli várható növekedésének elõrejelzése mellett a jelentés részletesen elemzi a piaci trendeket és az azokat befolyásoló tényezõket is, földrajzi területenként elemezve az autóipari érzékelõk piacát.

A tanulmány szerint az autóipari érzékelõk piaca várhatóan a 2011-es 14,5 milliárd dollárról, 2016-ra 20,7 milliárd dollárra nõ majd, amely évi 7,4%-os növekedésnek felel meg.