Érdemes ellenõrizni lakásbiztosításunkat!
2012.03.09
Évente átlagosan 550 ezren kötnek új lakásbiztosítási szerzõdést, szerzõdésmegújításra jellemzõen 5-6 évente kerítenek sort a tulajdonosok. Ennek köszönhetõen egyre kevesebb a korszerûtlen otthonbiztosítás, és már nem jellemzõ az alulbiztosítottság sem – mondta Gorda Zsolt, a Mabisz lakásbiztosítási bizottságának elnöke azenpenzem.hu-nak.

Az elnök szerint a 8-10 éves biztosítással rendelkezõknek érdemes körülnézniük a piacon, néhány évente egyébként is érdemes felülvizsgálni a szerzõdést, és mindenképp fontos újítani, ha a vagyonban jelentõs változás áll be. Ilyen lehet az épület átalakítása, bõvítése, korszerûsítése.

Az online alkuszoknak köszönhetõen ugyanis fokozódik a biztosítók közötti verseny, ami árcsökkenéshez vezetett. Emiatt több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet egy modernebb biztosítás a régihez képest. Magyarországon az otthonok mintegy 72 százaléka, 3,2 millió lakás biztosított, és a társasházakat is figyelembe véve az éves átlagdíj 30 ezer forint körül alakul.

Célszerû az újjáépítés értékén megkötni az épületre a szerzõdést, ami sokszor nem azonos a forgalmi értékkel. Egy tízéves, 100 négyzetméteres házat nagyon eltérõ áron vásárolhatunk meg az ország különbözõ pontjain, miközben az újjáépítése közel azonos.

A lakásbiztosítási csomagokat jelenleg nehéz összehasonlítani, eltérõ szolgáltatástartalmuk miatt, azonban mindegyikük tartalmazza az alapvetõ kockázatokat (földrengés, árvíz, felhõszakadás) – mondta Gorda.

A legtöbb társasház rendelkezik már biztosítással, azonban nem biztos, hogy az egyes lakásokra is megfelelõ fedezetet biztosít, hiszen nem mindegy, hogy négyzetméterenként mekkora a biztosítási összeg. Érdemes lehet ezért a társasház biztosítása mellé saját szerzõdést is kötni, hiszen a társasház biztosításába az ingóságok nem tartoznak bele.