Negyedével nõtt az Aviva nyeresége
2012.03.09
Az Aviva Europe általános biztosító mûködési eredménye tavaly 26%-kal, 137 millió fontra nõtt.

Regionális bontást tekintve Franciaországban emelkedni tudott az általános biztosítási profit, melyet a cég szerint ellensúlyozott az egészségbiztosítási nyereség Olaszországban bekövetkezett csökkenése.

A nettó biztosítási díjbevétele 4%-kal, 1728 millió fontra nõtt, köszönhetõen a gépjármû-biztosítások terén elért kedvezõ díjváltoztatásoknak.

Az egészségbiztosítási ágazatban a nettó díjbevételek 12%-kal, 331 millió fontra emelkedtek, amely elsõsorban az ír piac folytatódó növekedésével magyarázható, míg Franciaországban az ügyfelek a nehéz gazdasági körülmények miatt jellemzõen csökkentették biztosítási fedezetük szintjét – közölte az Aviva.

Az általános biztosítások esetében a kártérítések és a költségek aránya a díjbevételhez képest (combined ratio) 2 százalékponttal alacsonyabb, 101% volt 2011-ben, mint a megelõzõ évben, köszönhetõen a kedvezõbb idõjárási körülményeknek, így az alacsonyabb kárkifizetéseknek.

Az Aviva jelentése szerint a csoport Franciaországban erõs eredményeket tudott felmutatni, azonban az összesített kárhányad Európa egészét tekintve elmaradt a csoport célkitûzésétõl. Ennek elérése érdekében további lépéseket tervez az Aviva, különösen Olaszországban – közölte a biztosító.

Az írországi Aviva mûködési eredménye éves szinten stabil maradt, 32 millió fontot tett ki 2011 év végén. A nettó díjbevétel a 2010-es 397 millióról tavaly 367 millió fontra csökkent. Az összesített kárhányad 2 százalékponttal, 102%-ra csökkent.

A csoport ázsiai-csendes-óceáni részlege 2011-ben mintegy 108 millió fontos díjbevételt tudott elérni, szemben a megelõzõ év 72 milliójával. Ez elsõsorban az indonéz egészségügyi vállalkozások akvizíciójának, és a sikeres szingapúri egészségbiztosítási kampánynak volt köszönhetõ – állítja az Aviva.