Nyolcmillió euró: ekkora kár keletkezett a krasznahorkai várban
2012.03.23
2012. március 10-én leégett a krasznahorkai vár teljes tetõszerkezete, valamint a harangtorony illetve a Gótikus Palotában berendezett kiállítás. Az épületegyüttes – és a szlovák kulturális minisztériumhoz tartozó mûemlék ingatlanok döntõ többségének - biztosítását több társaság közösen látja el, melybõl a legnagyobb részesedéssel a Generali Csoporthoz tartozó Generali Slovako rendelkezik.

Az épületben hatalmas károk keletkeztek, ráadásul a tûzben több, a várban lévõ mûkincs is elpusztult. A hõ hatására a harangtorony 3 harangja is szétolvadt.

A kárszakértõk elõzetesen 8 millió euróra becsülik a károkat (ebbõl 7 millió az épületkár és 1 millió az ingóságokban keletkezett kár). A Generali Slovako az elmúlt napokban már át is utalt 2 millió eurót a szlovák kulturális minisztérium számára annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdõdhessen a szlovák és a magyar történelmi hagyományok szempontjából is kiemelkedõ jelentõségû kulturális érték mielõbbi rekonstrukciója.

A minisztériumhoz tartozó többi mûemlékkel együtt a biztosítás évi 11,6 millió euró értékig fedezi az ingatlanokban keletkezett károkat, míg az ingóságokban (mûtárgyak, kiállítási tárgyak, könyvek, szobrok, stb.) bekövetkezett károkat 3,3 millió euró értékhatárig téríti meg.