Rosszul járnak az évközi váltók!
2012.03.23
Idén már az összes autós 25-30 százaléka válthat év közben kötelezõ biztosítást. Az immár az egymilliós létszámot közelítõ célcsoportra mindeddig kevés biztosító fókuszált, a kötési idõszakra vonatkozó kedvezmények szinte kizárólag a novemberi kampányra vonatkoztak. Részben ez is az oka annak, hogy még mindig jelentõsen magasabb áron kötnek kötelezõt az évközi váltók, mint azok, akiknek szerzõdésük továbbra is az év végén jár le.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy az évközi évfordulóra eleve sokkal kevesebb autós figyel oda, hiszen arra csak a biztosító által küldött indexlevél hívja fel a figyelmet, ilyenkor a média nem tartja napirenden a témát – magyarázza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Sokan azzal csúsznak le a váltás lehetõségérõl, hogy elmulasztják legalább 30 nappal a biztosítási évfordulójuk elõtt felmondani korábbi biztosításukat. Ezzel automatikusan elesnek attól, hogy az adott évre kedvezõbb feltételekkel kössék meg biztosításukat.”

Mivel a jelenlegi szabályozás szerint a biztosítóknak csupán évente egyszer van lehetõségük díjhirdetésre, 2012-ben még biztosan nem indulnak tömegesen évközi kampányok, azonban külön évközi idõszakra vonatkozó kedvezmény egyedi újításként már megjelent a most érvényes tarifákban is: a Genertel közel egy havi díjat enged el mindazok számára, akik az április-májusi idõszakban náluk kötik (akár elõrehozva, tehát az év késõbbi idõszakában lejáró) évfordulós kötelezõjüket. Várhatóan 2013-ban ez a gyakorlat már általánossá válik majd.

Az évközi váltókra irányuló fókusz várhatóan csökkenti majd az év végi és évközi átlagdíjak közt fennálló jelentõs különbséget. A kotelezo.hu szakportál adatai ugyanis ma azt mutatják, hogy míg az év végi évfordulós online átlagdíj 12.700 forint volt, ugyanez az érték idén évközben 14.500 (+14%) forint felett alakult, a tulajdonváltás miatt megkötött szerzõdések átlagos összege pedig még a 19.500 (+53%) forintot is meghaladta. (Az adatot a baleseti adó nélkül értendõek.)