Még a milliomosok is félnek a nyugdíjtól
2012.03.23
A nyugdíjas évekre történõ megtakarítás olyan probléma, amely társadalmi státusztól és jövedelemtõl függetlenül mindenkit, még a gazdagokat is érinti – derül ki egy amerikaiak körében végzett felmérésbõl.

A Natixis Global Asset Management, a világ egyik vezetõ befektetési vagyonkezelõ ügyfelei körében végzett felmérés szerint a 300-500 ezer dollárnyi vagyonnal rendelkezõ befektetõk közel egyharmada (30%) nem tudja, mennyit kellene félretennie nyugdíjas éveire, hogy fenntartsa életszínvonalát. A több mint 1 millió dollárnyi vagyonnal rendelkezõ befektetõk közel ötöde, 22%-a szintén ugyanezzel a problémával küzd.

Az öngondoskodással kapcsolatos zavar nem csak a fiatalok fejében létezik, ugyanis a felmérésben résztvevõ, nyugdíj megtakarítási problémával küzdõ befektetõk 18%-a 50 év feletti volt, méghozzá minden vagyoni kategóriában.

A Natixis alelnöke, Tracey Flaherty szerint a volatilitás alapvetõ hatással van a befektetõi magatartásra. A válaszadók közel fele (47%) csökkentette befektetéseit, nem kívánják ugyanis kockáztatni vagyonukat. Flaherty szerint a félelem és szorongás sajnos erõs befolyással vannak a pénzügyi döntésekre.

A tanácsadók döntõ szerephez juthatnak az alelnök szerint, miután egy megbízható forrásból származó információkkal, egy folyamatos befektetési programmal a befektetõk a keményebb periódusokat is könnyedén átvészelhetik, sõt hosszú távon profitálhatnak is belõlük.