Ellenõrizhetõ vezetõi szokások: 2014-ig nem lesz robbanás
2012.03.23
Az internetes technológiák iránti kereslet újabb szintekre emelkedhet, amennyiben beigazolódnak a legfrissebb elõrejelzések, melyek szerint 2016-ig meghaladja a 92 milliót az olyan autók száma, melyek alkalmasak az okostelefonok integrációjára – állítja a Juniper Research. A kutatócég szerint öt éven belül szabvánnyá válhat az okostelefon-gépjármû integráció.

A biztosítók számára ez ugyan némi kockázatot is hordoz magában, miután az autóba épített kütyük könnyel elterelik a vezetõk figyelmét, ugyanakkor elõnyük is származhat a technológiából, amely különféle telematikai megoldásokat kínál a gépjármû-biztosítók számára.

A telematikai alkalmazások lassan elõtérbe kerülnek a biztosítási iparágban, melyek növelik a vezetõi hatékonyságot, valamint lehetõvé teszik a biztosítási díjak alakulása feletti kontrolt. A szélesebb körû elterjedését elõsegíti az okostelefonok terjedése, melyek tökéletesen megfelelnek az összeköttetõ szerep betöltéséhez. A Juniper Research kutatása szerint a MirrorLink autó információs és kommunikációs rendszerhez hasonló protokollok lehetõvé teszik az okostelefonok autóba integrálását, melyek azután elosztóként, hubokként mûködnek. Lehetõ teszi, hogy az autóban okostelefonunkkal zavartalanul csatlakozzunk a GPS navigációhoz és a készüléken találtható alkalmazásokhoz.

Az újabb és újabb autógyártók által legyártott protokollok lehetõvé teszik a mobilinternet, a mobilalkalmazások és a gépjármûvek összeköttetését. A Juniper szerint ráadásul a telematikai alkalmazási lehetõségei is egyre bõvülnek. A flottamenedzserek számára megkönnyíti a flottakihasználás hatékonyságának növelését, a különbözõ szabályoknak való megfelelést valamint lehetõvé teszi a vezetõi magatartás monitorozását, miközben egyre többen igyekeznek kihasználni a cloud computing adta elõnyöket, a szolgáltatási színvonal javítása érdekében.

Az okostelefonok gépjármûvekbe integrálása új utat jelent a mobilinternet és az úgynevezett infotainment jármûvekbe építése számára. A jelentés szerint a telematika növekedése elõtti legnagyobb akadályt a következõ öt évben az autóipar lassú növekedése képezi majd, különösen a fejlett piacokon.

Habár több biztosítótársaság teszteli már a technológiát, a jelentés szerint a telematika biztosítói alkalmazása még gyerekcipõben jár, és széleskörû elterjedésére 2014 elõtt nem lehet számítani.