Mennyibe kerülne egy földrengés?
2012.03.28
Mintegy 3,5 milliárd eurónyi kárt kellene a romániai biztosítóknak megtéríteni a lakásbiztosítással rendelkezõ ügyfeleiknek, amennyiben egy, az 1977-es földrengéshez hasonló következne be Romániában.

A Romániában jelenleg biztosítással rendelkezõ ingatlanok után mintegy 3,5 milliárd eurónyi kártérítést kellene fizetniük a társaságokban, amennyiben az 1977-es földrengéshez hasonló következne be – állítja a román Katasztrófaellenes Biztosítási Szövetség (PAID). Az 1977. március 4-ei esemény mintegy 750 ezer házban tett kárt, amely 33 ezer kárbejelentést eredményezett. A követelések értéke elérte 2 milliárd dollárt.

Jelenleg mintegy 8,39 millió lakóház található Romániában, azonban a PAID mindössze 50 ezer biztosítási szerzõdéssel rendelkezik, melyek után becslések szerint mintegy 200 millió eurónyi kárkifizetés keletkezne egy 7,2-es erõsségû földrengés esetén.

A PAID mintegy 300 millió eurós viszontbiztosítási szerzõdéssel rendelkezik, amely jelenleg bõven elég a portfolió méretét tekintve – nyilatkozta román lapoknak Marius Bulugea, a vállalat igazgatója.

A PAID által megkötött szerzõdések száma az elmúlt hónapokban némi csökkenést mutatott, mivel a helyi hatóságok nem vetnek ki bírságot a lakásbiztosítást nem kötõkre, de az önkéntes lakásbiztosítások piacán kialakult verseny is magyarázatul szolgál. Korábban Bulugea már kifejtette, hogy azáltal, hogy az önkéntes szerzõdés kiváltja a kötelezõ kötését, a biztosítók közötti verseny miatt olcsó, azonban gyenge szolgáltatási minõségû konstrukciók köttetnek.