Szolvencia II: az EU kitolná a végrehajtási határidõt
2011.06.21
Az Európai Parlament a 2009-ben fogadta el a Szolvencia II keretdirektívát, az európai biztosítók és viszontbiztosítók felügyeletére vonatkozó kockázati alapú keretrendszert. Eredetileg 2013 januárjáig kellene minden biztosítónak alkalmaznia az új szabályokat, azonban Michel Barnier belsõ piaci biztos pénteken közölte, egyes elemeinél azonban kitolhatja az EU a határidõket.

A biztosítási ágazat egyik legnagyobb kihívása, hogy felkészüljön a Szolvencia II szabályozásnak történõ megfelelésre. Bár az új szabályozás bevezetésére még másfél évük van a biztosítóknak, a folyamat összetettsége miatt azonban jóval hamarabb meg kell kezdeniük a módszeres felkészülést.

Az új tõkekövetelmény-rendszer célja, hogy a biztosítók 2013-tól saját kockázataiknak megfelelõ szavatoló tõkét különítsenek el. Ez fedezetet nyújthat az esetleges jövõbeli, nem várt kötelezettségek kifizetésére, ha ehhez a díjak és a tartalékok nem lennének elegendõk. A Szolvencia II bevezetésével az ágazatnak bonyolultabb, a kockázatokra érzékenyebb rendszert kell megvalósítania, amely megköveteli, hogy az ügyfelek biztosítási igényei kielégítésére megfelelõ eszközökkel rendelkezzenek.

A brit pénzügyi felügyelet (FSA) biztosítási vezetõje üdvözölte a Michael Barnier bejelentését, miszerint a Bizottság kitolná az új keretrendszer egyes elemeinek bevezetési határidejét. Julian Adams szerint ez nagyban megkönnyítené a menetrendet, bár a szigetország biztosítói az eredeti határidõre is elkészülnek.

Egy bizottsági tag hétfõn a Reutersnek azt nyilatkozta: a tagállamok és az Európai Parlament tárgyalásokat folytattak a Szolvencia II. hatályba lépésnek pontos idõpontjáról. A Bizottság tisztában van vele, hogy egyes részletszabályok bevezetése hosszabb idõt vesz igénybe, így a biztosítótársaságok és a felügyeleti szervek számára is átmeneti idõre lehet szükség a zökkenõmentes implementáció érdekében.