350 ezer háztartásnak elegendõ villamosenergiát \"termel\" az Allianz!
2012.03.29
Két, nemrégiben befejezett szélerõmûparkot vásárolt a német biztosító Franciaországban, a Nordex SE-tõl.

A Croquettes és Longchamp szélerõmûvek együttes termelési kapacitása 22 megawatt, amely 11 ezer háztartás energiaigényének fedezésére elegendõ.

Az Allianz a németországi Alsó-Szászorszgában is vásárolt egy szélerõmûvet a WKN AG-tól, amely 16 megawatt kapacitásával 9000 háztartás villamosenergia-igényét elégíti ki.

„Örömünkre szolgál, hogy három újabb szélerõmûparkkal gazdagíthatjuk portfoliónkat. Németország és Franciaország fontos piacot jelentenek számunkra, ahol tevékenységünk bõvítésére készülünk, csakúgy, mint a többi kulcsfontosságú európai piacon” – közölte David Jones, az Allianz speciális befektetésekért felelõs vezérigazgatója.

„Várakozásaink szerint a jövõben is folytatódni fog a szél- és napenergia iránti kereslet emelkedése, ezért növelni szeretnénk beruházásainkat ebben a bõvülõ szektorban” – tette hozzá Jones.

A megújuló iparág 2005 óta részét képezi az Allianz befektetési stratégiájának. Tavaly a szél- és napenergia beruházásoknak köszönhetõen a biztosító megújuló portfoliója meghaladta az egymilliárd eurót, amely az elmúlt 12 hónapot tekintve 25%-os bõvülésnek felel meg.

Az új akvizícióknak köszönhetõen ma már több mint 1,3 milliárd eurót teszi ki az Allianz megújuló energia portfoliója. A társaság jelenleg 34 szélerõmûparkkal rendelkezik, melyek együttes kapacitása 658 megawatt. Ezen kívül hét napenergiaparkot birtokol, amelyek teljes kapacitása 74 megawatt, amely 350 ezer európai háztartás villamosenergia-szükségletét elégíti ki.