Naponta körülbelül 600 vállalkozás ment csõdbe!
2012.03.30
Az Európai Bizottság a mai napon konzultációt indított a fizetésképtelenségre vonatkozó uniós szabályok aktualizálásáról. A jelenleg hatályos, 2000-ben megalkotott szabályok azt rögzítik, hogy valamely társaság vagy jogi személy több tagállamra kiterjedõ csõdje esetén miként kell összehangolni az eljárást.

A konzultációval a Bizottság arra keres választ, hogy a meglévõ rendeletet – az üzleti szféra és az egységes piac támogatása érdekében – felül kell-e vizsgálni, és milyen módon. A konzultáció az Európa 2020 stratégiában elõírt, a munkahelyek megõrzésére, a gazdasági fellendülés és a fenntartható fejlõdés serkentésére, illetve a beruházási ráta emelésére irányuló uniós törekvések részét képezi.

A fizetésképtelenség egy dinamikus és modern gazdaságban hétköznapi jelenségnek számít. A vállalkozások mintegy 50%-a öt évet sem ér meg. 2010-ben az EU-ban összesen 220 000 vállalkozás került felszámolás alá, ami azt jelenti, hogy Európában naponta körülbelül 600 vállalkozás ment csõdbe. Ez a tendencia 2011-ben is folytatódott. Ezért fontos tehát, hogy olyan modern jogszabályokat és hatékony eljárásokat biztosítsunk a kellõ gazdasági háttérrel rendelkezõ vállalkozások számára, amelyekkel azok sikerrel leküzdhetik a pénzügyi nehézségeket és újabb esélyt kaphatnak.

„A fizetésképtelenségrõl szóló jogszabályok modernizálása elengedhetetlen a pénzügyi stabilitás és a hatékony pénzügyi rendszer érdekében. E jogszabályok a modern egységes piac lényeges alkotóelemét képezik, és egyben elõsegítik a vállalkozók kockázatvállalását is. Adott esetben pedig rögzítik a vállalkozás felszámolásának rendezett keretét” – nyilatkozta Viviane Reding, a jogérvényesülésért felelõs uniós biztos, majd hozzátette: „A fizetésképtelenséggel kapcsolatos modern jogszabályok további lökést adnak majd a gazdaságnak, mivel ezáltal a rövid távon pénzügyi nehézségekkel küszködõ, ugyanakkor gazdaságilag biztos lábon álló vállalkozások egy második esélyt kaphatnak. Ezért folytatunk konzultációt a vállalkozásokkal, a jogi szakemberekkel, az igazságügyi hatóságokkal és a lakossággal.”

A 2000. évi fizetésképtelenségi rendelet fokozta a jogbiztonságot, és megkönnyítette az igazságügyi együttmûködést a több országot érintõ fizetésképtelenségi ügyekben. Ám a rendelet alkalmazásának tíz éve alatt jelentõsen módosultak a fizetésképtelenségrõl szóló tagállami jogszabályok, és a gazdasági és politikai környezet is alaposan átalakult, ami mind a rendelet felülvizsgálata mellett szól.

A Bizottság a konzultáció során a kis- és középvállalkozások, az önfoglalkoztatók, a felszámolóbiztosok, az igazságügyi és egyéb hatóságok, a hitelezõk, a tudományos dolgozók és a nyilvánosság fizetésképtelenséggel kapcsolatos – különösen a több országot érintõ ügyekben szerzett – tapasztalatait kívánja összegyûjteni. A Bizottság a válaszok fényében dönt majd a jelenlegi jogi keret tökéletesítésének és aktualizálásának szükségességérõl és módjáról.

A konzultáció 2012. június 21-ig tart.