Európai természeti katasztrófák: frissült az adatbázis
2012.04.04
Az európai biztosítási iparág számára katasztrófa-biztosítási adatokat szolgáltató független szervezet, a Perils nemrégiben frissítette szélviharokkal kapcsolatos biztosítási adatbázisát, 11 európai ország számára.

A zürichi székhelyû szervezet Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság szélvihar-kitettségi adatait frissítette.

A frissített adatbázis elõször tartalmaz adatokat az Egyesült Királyság árvíz kockázatai ellen biztosított vagyon szintjérõl, méghozzá a 2012. január 1-jei állapotokat türközve – olvasható a társaság közleményében.

Ahogy már a 2011-es adatsor esetén is, az adatok idén is a CRESTA zónák, az ingatlanok típusa (lakóingatlan, kereskedelmi, ipari, mezõgazdasági), a fedezet típusa (ingóság, ingatlan, üzleti tevékenység fennakadása) szerint kerültek csoportosításra.

A közlemény szerint a 11 ország együttesét tekintve a biztosított vagyon értéke 2011-hez képest 3,4%-kal emelkedett (változatlan árfolyamon számolva 2,5%-kal). Országok szerinti bontásban meglehetõsen nagy szórás figyelhetõ meg, a 7%-os csökkenéstõl a 12%-os növekedésig.

A kockázati kitettségre vonatkozó adatokon kívül a Perils adatbázisa a szélviharokhoz kapcsolódó veszteségeke, valamint az Egyesült Királyság, évi 200 millió eurónál nagyobb veszteséget okozó belföldi árvizeirõl is adatokat tartalmaz. Az események intenzitására, így például a széllökésekre vonatkozó adatok szintén a CRESTA zónák szerinti bontásban kerültek be az adatbázisba.

A Perils Európa legnagyobb biztosítóitól gyûjt be adatokat a biztosított káresemények nagyságáról, illetve a kárkifizetések összegeirõl, üzletági bontásban. Az összegyûjtött adatok segítségével a Perils független és objektív becsléseket ad a teljes biztosított összegekre, vagyis a piaci kitettségre és a piaci veszteség portfoliókra vonatkozóan.

Ezek az információk számos formában felhasználhatók: természeti katasztrófák kockázatértékelésére, ágazati veszteségbiztosításokhoz, vagy biztosításokhoz kapcsolódó értékpapírosításhoz.

Az adatbázis Egyesült Királyság belföldi árvizeivel történõ kiegészítésével nem csak az árvízkockázatok jobb megértése válik lehetõvé, de megkönnyíti a biztosítók számára a viszontbiztosítók és tõkepiacok felé történõ kockázati transzfert.