Célpontokat keres Európa legnagyobb biztosítója
2012.04.04
Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz felvásárlási célpontokat keres a pénzpiaci viharok által megtépázott vállalatok között.

A német biztosítási csoport bejelentette, akvizíciós lehetõségek után kutat, miután az eurózóna adósságválsága, valamint a Szolvencia II tõkeszabályai körüli aggodalmak enyhülni látszanak.

Michael Diekmann vezérigazgató elmondta, vállalata a nem-életbiztosítási szektorban tevékenykedõ célpontokat keres, elsõsorban gépjármû-biztosítással, vállalati felelõsségbiztosítással, utasbiztosítással és hitelbiztosítással foglalkozó társaságokat, de nem számít nagy üzlet megkötésére.

Az Allianzhoz közel álló szakértõk a Reutersnek elmondták, nyilvános vételi ajánlatra várnak megfeneklett biztosítók és bankok részérõl, akik biztosítással foglalkozó leányaiktól, vonzó áron megválnának.

Az Európai Unió korábban feltételként kötötte ki bizonyos csoportok, így az RBS és az ING számára, hogy váljanak meg biztosítással foglalkozó részlegeiktõl, a válság után számukra jóváhagyott állami támogatások fejében.

A forrás az is elmondta, hogy az Allianz nem kíván tõkét emelni az ügylet érdekében, sõt semmi olyat nem tervez, amely veszélyeztethetné a társaság 2014-ben hatályba lépõ, Szolvencia II által elõírt tõkekövetelménynek való megfelelését. Ehelyett a biztosító célja inkább olyan „bolt-on” (kiegészítõ) beruházások megvalósítása, amely tovább növelheti a biztosító adott területen már meglévõ jelenlétét, például ügynöki, vagy egyéb értékesítési hálózatok felvásárlásával. Jó példa erre a francia Groupama által értékesített leányvállalat, a Gan Eurocourtage brókercég, amelyre jelenleg igen nagy szabályozói nyomás nehezedik szavatoló tõkéjének megerõsítése miatt. Az Allianz is az Eurocourtage ajánlattevõi között szerepelhet – közölte a Reurters-szel egy, az értékesítési tárgyalásokhoz közel álló forrás.

A Financial Times Deutschland napilap arról számolt be, hogy az Allianz 200 millió eurónál alacsonyabb ajánlatot nyújtott be a brókercégért, amely jóval alacsonyabb a Groupama által remélt 700 millió eurónál.