Emberrablás: az új, milliárddolláros üzletág
2012.04.05
A váltságdíj reményében elkövetett emberrablás multi milliárdos globális jelenséggé nõtte ki magát, amely egyre gyakrabban fordul elõ világszerte – derül ki egy kifejezetten válsághelyzetekben segítségnyújtással foglalkozó társaság, a Red 24 jelentésébõl.

A 10 legkockázatosabb területet felsoroló lista alapján az látszik, hogy Mexikó, Venezuela és Kolumbia továbbra is igen kockázatos helyszínnek számítanak emberrablás, túszejtés, kalózkodás és zsarolás tekintetében. Hasonlóan veszélyes helynek számít Irak, Pakisztán és Nigéria is.

A kockázatos helyszínek, területek megjelölését biztonsági szakértõk végezték, akik számos szempont, így hivatalos és nem hivatalos statisztikák, anekdotaszerû bizonyítékok, a bûnözés általános szintje, valamint a politikai instabilitás, a terrorizmus és a rendõri korrupció figyelembevételével elemezték a területek biztonsági szintjét.

A jelentés szerint jelentõs, vagy növekvõ fenyegetést jelent a váltságdíjért történõ emberrablás az olyan területeken, mint Afganisztán, Szomália, az észak-afrikai Száhel-Szahara térsége, Kenya, India, Kína, Jemen és a Fülöp-szigetek, azonban nem mindegyik ország került be ezáltal a top 10 veszélyes országok listájára.

Számos esetet például nem is jelentenek be hivatalos szerveknek, a megtorlástól való félelembõl, vagy a rendõrségi korrupció miatt. A rendelkezésre álló hivatalos adatok szerint – Nigériáról, Venezueláról, Mexikóról, Kolumbiáról, a Szomália partjainál elkövetett kalóztámadásokról, valamint az Afganisztánban elrabolt civil szervezetek munkatársairól – 2010 és 2011 között mintegy 9%-kal emelkedett az emberrablások száma.

Maldwyn Worsley-Tonks, a Red 24 vezérigazgatója elmondta: „A jelentés megerõsíti, hogy a váltságdíjért történõ emberrablás egyre nagyobb fenyegetést jelent globálisan. Az egykor Kolumbiát és a szélesebb értelemben vett latin-amerikai régiót jellemzõ bûncselekmény mára több helyszínre átterjedt a világon, amelyet ma már a vállalkozások külföldre küldött alkalmazottai, és az egyéni utazók sem hagyhatnak figyelmen kívül.”

Afganisztán be is került a tíz legveszélyesebb ország közé, ahol évente mintegy 950 emberrablást követnek el váltságdíjat követelve. Szomália partjai szintén rendkívül veszélyesek, ahol 2011-ben mintegy 24 hajót foglaltak el kalózok, több mint 400 túszt ejtettek, akik közül 265 fõt még mindig fogságban tartanak.

Hivatalos statisztikák szerint Pakisztánban több mint 15 ezer emberrablás történt, a valós szám azonban ennél is magasabb lehet, mivel ott sem jelentenek be minden esetet. Ezek közül azonban mindössze 20-30% esetében követelnek váltságdíjat a Red 24 szerint. Jemen szintén szerepel a top 10-es listán, ahol az elmúlt 20 évben több mint 200 külföldi állampolgárt raboltak el.

A jelentés szerint Venezuelában a legmagasabb az egy fõre jutó emberrablások száma. A hivatalos statisztikák szerint több mint 1000 embert raboltak el váltságdíjért cserébe 2011 elsõ 10 hónapjában!