Rábólintott az EU a lengyel felvásárlásra
2012.04.06
Az Európai Bizottság engedélyt adott Németország harmadik legnagyobb biztosítótársaságának, a Talanx AG-nak arra, hogy felvásárolja a lengyel Warta biztosítót. Az EB szerint az ügylet nem vet fel versenyjogi aggályokat.

A belga KBC csoport tavaly nyáron jelezte, hogy lengyel érdekeltségeinek – köztük a Kredyt Bank és a Warta biztosító - és azok leányvállalatainak értékesítésébõl, illetve bizonyos ABS és CDO eszközök eladásából, kifuttatásából szeretne forrást biztosítani a belga hatóságoktól kapott támogatás visszafizetésére és stratégiai terveinek megvalósítására.

Ekkor még a Vienna Insurance Group is érdeklõdött a biztosító, különösen annak nem-élet üzletága iránt, 1,5 milliárd eurót el is különített akvizíciók számára. Végül azonban nem került sor a felvásárlásra.

A Warta a második legnagyobb lengyel biztosító a PZU után. Összesen mintegy 2765 fõt foglalkoztat, 8000 függõ és független ügynökkel és 4000 ügynökséggel dolgozik, továbbá 240 fiókkal rendelkezik. 2010-ben életbiztosítási díjbevétele meghaladta az 560 millió eurót, nem-életbiztosítási díjbevétele pedig a 440 milliót, összesen mintegy másfél millió ügyféllel rendelkezik.

A hannoveri székhelyû Talanx s annak japán partnere, a Meiji Yasuda Life Insurance Co. 770 millió euróért vette meg a céget. Utóbbi 30%-os részesedéssel rendelkezik majd a lengyel társaságban. Ez a lengyel pénzügyi ágazat történetének egyik legnagyobb akvizíciója.

A Talanx Konszern a 3. legnagyobb biztosítási csoport Németországban, központja Hannoverben található. A társaság világ 150 országában van jelen és megközelítõleg 8500 munkatársat foglalkoztat. A Talanx AG életbiztosításokat, vagyon- és balesetbiztosításokat kínál, ezenkívül foglalkozik vagyon- és személyi viszontbiztosítással és különbözõ pénzügyi szolgáltatásokkal is.