Januárban elsüllyedt, februárban leégett - 851 milliót fizet a biztosító
2012.04.06
A floridai székhelyû, a tengeri utakat szervezõ üzemeltetõ cég, a Carnival elsõ negyedéves mérlegében 851 millió dollár szerepel biztosítóktól származó térítés címén, mely nagyrészt a Costa Concordia elsüllyedéséhez köthetõ.

A vállalat eszközei között tavaly novemberben még csak 30 millió dollár szerepelt biztosítóktól származó térítésként, míg a legfrissebb kimutatásban már 515 millió dollár volt a teljes hajóbiztosítási összeg, és mivel a kárt százszázalékosnak minõsítették, így a Carnivalt nem terheli önrészesedés sem. Az incidens során bekövetkezett személyi sérülések miatt ugyanakkor a társaságot terheli 10 millió dollár önrészesedés felelõsségbiztosítása után.

A biztosítót terhelõ kárigények közé tartozik ezen kívül a februárban leégett Costa Allegrához kapcsolódó veszteségek, de a 851 millió dollár nagy része a Concordiához kapcsolódik a Carnival szerint.

A Carnival várakozásai szerint a Concordia balesete összesen mintegy 29 milliárd dollárjába kerül, melyet nem fedez semmilyen biztosítás, további 34 millió dollár értékvesztés pedig az Allegra üzemen kívül helyezése miatt terheli a társaságot.

A januárban elsüllyedt hajóroncs eltüntetése elõreláthatólag 10-12 hónapig fog tartanai. A várhatóan májusban kezdõdõ mûvelet lényegében megszakítás nélkül zajlik majd, a hét minden napján, huszonnégy órában. Az elõzetes számítások szerint a hajó mentése 300 millió dollárba kerül majd, azaz majdnem pontosan felébe a 114 ezer tonnás óceánjáró értékének. A január 13-i szerencsétlenség végsõ veszteségmérlege 30 halott és 2 eltûnt személy.