Dráguló autóbiztosítások: a fekete doboz lehet a megoldás!
2012.04.11
Egy angol szövetkezeti biztosító mintegy 10 ezer fiatal jármûvezetõ kártörténetét elemezte, amelybõl kiderült, hogy a telematikai biztosítással rendelkezõk körében mintegy 20%-kal alacsonyabb volt a balesetek elõfordulása, szemben a hagyományos biztosítással rendelkezõ autósokkal.

A Cooperative Insurance a fiatal vezetõk számára kifejlesztett biztosítási konstrukció elsõ évfordulójára készítette el a felmérést, amelyben a 17-25 év közötti fiatalok vezetési szokásait vizsgálta, országszerte.

Az adatok azt is bizonyítják, hogy amellett, hogy kevesebb autó törik össze, a fekete dobozt használó fiatal vezetõkkel ritkábban történik súlyos közúti baleset is. A telematikai biztosítással rendelkezõk átlagos biztosítási kárigénye mintegy 30%-kal kevesebb, mint a hagyományos biztosítással rendelkezõké.

Ennek köszönhetõen több ezer fiatal biztosítási díja csökkenhet majd a szerzõdések megújításakor, akik jellemzõen jóval magasabb díjat fizetnek, mint bármely más korcsoport. Ezzel a biztosítással azonban, ha bizonyítani tudják vezetõi tudásukat, jelentõs megtakarítást érhetnek el – közölte a Co-operative.

A társaság kifejezetten fiatal vezetõk számára kifejlesztett gépjármû-biztosítási terméke egy telematikai berendezés autóba szerelésével mûködik, amely elemzi az autó sebességét, a kanyarodást, fékezést, gyorsítást, valamint azt is, hogy milyen napszakban vezet az autós. Ezek után pontozza a vezetõk viselkedését egy egytõl ötig terjedõ skálán. Amennyiben a vezetõ megfelelõ minõsítést kap, úgy a biztosítási díjából visszatérít a társaság.

Egyelõre elsõsorban a 17-18 éves férfiak körében kedvelt ez a biztosítási konstrukció, azonban késõbb a nõk figyelmét is felkeltheti, fõleg a decemberben érvénybe lépõ gender direktívának köszönhetõen, amely tiltja a nemek szerinti megkülönböztetést a díjak megállapításakor. Emiatt várhatóan emelkedni fog a nõk biztosítási díja, igazságtalanul, hiszen a statisztikák szerint a nõk biztonságosabban vezetnek. A telematika segítségével azonban olcsóbban is megköthetik biztosításukat, ha gyakorlatban igazolják rátermettségüket.