Versenyzõ a hazai lakásbiztosítási piac
2011.06.22
Magyarországon a biztosított lakások a teljes lakáspiac több mint 70 százalékát teszik ki, ami ugyan elmarad a nyugat-európai 80-85 százalékos szinttõl, ám egyértelmûen versenyzõ piac - írja a Napi.

Romániában mindeddig csak 520 ezer lakásra kötötték meg a tulajdonosok a földrengés-, árvíz- és földcsuszamláskárokra fedezetet vállaló biztosítási szerzõdéseket, ami elenyészõnek tûnik a 8,3 millió ingatlannal bíró országban. A 2,2 millió ingatlannal együtt, amelyek piaci alapon már eddig is biztosítva voltak, a román lakásbiztosítási penetráció épphogy meghaladja az egyharmados szintet.

A kötelezõ katasztrófabiztosításoknak (AOL) a szakemberek nem jósolnak túl nagy jövõt Romániában, hiszen a már megkötött szerzõdések után sem nagyon akarnak díjat fizetni az ingatlantulajdonosok.

A hazai 70 százalékos lakásbiztosítási penetráció miatt nincs értelme és nagyon lehetõség sem arra, hogy a kötelezõ elemmel növeljék a biztosított lakások arányát. A szerzõdéssel jelenleg nem rendelkezõk egy részét ugyanis az tartja vissza, hogy ingatlana ártéren vagy belvízzel rendszeresen elöntött területen áll, amely piaci alapon nem biztosítható. Az érintett ingatlanokban élõk azonban még a kötelezõ alapbiztosítás díját sem tudnák megfizetni.