Péntek 13: katasztrófák hada következett be ezen a napon!
2012.04.13
13-án, pénteken nem a fekete macska, a törött tükör, vagy a maszkban rohangáló õrültek jelentik a legnagyobb balszerencsét, ami érhet minket, számos pénzügyi katasztrófa is bekövetkezett a történelem során ezen a napon.

Thomas Lawson 1907-ben megjelent könyvében (Friday the Thirteenth) egy gonosz üzletember próbálta megsemmisíteni a tõzsdét a rettegett napon. A hatásos reklámkampánynak köszönhetõen a babonára alapozó regény igazi bestseller lett, 28 ezer példányt adtak el az elsõ héten, és késõbb némafilm formájában is feldolgozták a könyvet.

A legtöbb híres Wall Street-i tõzsdekrach ugyan nem 13-án pénteken következett be, de számos pénzügyi katasztrófa biztosan. Íme néhány:

1. 2012. január 13-án, pénteken süllyedt el a Costa Concordia, Olaszország egyik legnagyobb óceánjárója. 30 ember halt meg a tragédia során, két utast továbbra sem találna, a hajót ért anyagi kár pedig meghaladta az 500 millió dollárt.

2. 2012. január 13-a nem csak Olaszország számára hozott balszerencsét, hiszen ezen a napon minõsítette le a Standard&Poor’s Franciaországot, Ausztriát, Olaszországot, Portugáliát és Spanyolországot is.

3. 2004. augusztus 13-án csapott le a Charley névre keresztelt hurrikán Florida partjaira, amely 15,4 millió dolláros kárt okozott és 10 ember életét követelte. Akkoriban ez volt a második legnagyobb kárt okozó hurrikán az Egyesült Államokban.

4. Talán kicsit túlzásnak tûnik Tupac Shakur 1996. szeptember 13-án bekövetkezett halálát pénzügyi katasztrófának nevezni, azonban azt el kell ismerni, hogy a rapper rendkívül produktív és nyereséges volt: több mint 75 millió albumot adott el.

5. 1939 január 13-án hatalmas tûzvész kezdõdött Ausztráliában, amelyben Victoria állam nagy része leégett, 5 millió hektár termõföld, 3700 épület, 71 ember esett a tûz áldozatául.

6. 1989. október 13-án a United Airlines finanszírozása összeomlott. A bejelentés hatására a Dow közel 7 százalékot zuhant. Mivel a hír nap végén látott napvilágot, az európai piacok már csak hétfõn tudtak reagálni. Ez a nap a Dow index történetébe is bekerült, százalékban minden idõk kilencedik legnagyobb esése következett be.