Mindenütt díjemelésre lehet számítani
2012.04.16
A súlyos természeti katasztrófák hiánya ellenére szinte minden földrajzi térségben emelkedtek a nem-életbiztosítási díjak az elsõ negyedéven – derül ki a Marsh jelentésébõl.

2011-ben a biztosított katasztrófa veszteségek nagysága szolgált legfõbb magyarázatul a vagyonbiztosítási piac díjemeléseiért – olvasható a kockázatkezelési, tanácsadó és biztosítási alkuszcég jelentésében.

A cég által elháríthatatlan okokból, például a beszállítót ért károk miatt bekövetkezõ üzletmenet-fennakadásra, illetve az ebbõl származó veszteségekre köthetõ biztosításokat (contingent business interruption) is érintették a tavalyi súlyos katasztrófák: a biztosítók világszerte óvatosabbakká váltak, részletes információkat kérnek az ügyfelektõl, mielõtt szerzõdést kötnek.

Emellett a 2011-ben bevezetett kockázati modell változások is díjemelést eredményezhetnek 2012 elsõ felében a vagyonbiztosítási piacon – véli a Marsh.

A kereskedelmi ingatlanok globális biztosítási piacán is felfelé mutató trendek várhatóak idén a díjakat tekintve, különösen a katasztrófáknak kitett területeken. Az Egyesült Államokban a vagyonbiztosítási piac szintén átalakulóban van, ahol a biztosítottak nagyobb valószínûséggel számíthatnak díjemelésre. A Marsh úgy véli, ez a tendencia rövid távon folytatódni fog, a díjak szerény mértékben ugyan, de hónapról hónapra emelkedni fognak.

Az idei elsõ negyedévben azonosított egyéb tendenciák közé tartozik a kereskedelmi hitelbiztosítások iránt megnövekedett kereslet szinte minden földrajzi térségben, melyet az euróövezeti bizonytalanság eredményezett. Kínában a jelentõs amerikai kitettséggel rendelkezõ vállalatok tisztségviselõire köthetõ felelõsségbiztosítások díja mutatott emelkedést.

Az USA-ban a katasztrófa kockázatokra fedezetet nyújtó biztosítások díja átlagosan 10-20 százalékkal emelkedett, míg a katasztrófa kockázatoknak nem kitett ingatlanok biztosítása átlagosan 10 százalékkal drágult.

A 20 legfontosabb ország közül mindössze hat (Kína, Franciaország, Németország, Dél-Afrika, Spanyolország és az Egyesült Arab Emirátusok) ország esetében csökkent a katasztrófa kockázatoknak nem kitett ingatlanok biztosítási díja. Másutt az árak stabilitást, vagy mérsékelt növekedést mutattak.