Megrohanták a nyugdíjasok a nyugdíjpénztárt
2012.04.18
Romániában megrohantak a kisnyugdíjasok az Országos Nyugdíjpénztárat, hogy visszaigényeljék a járulékukból tavaly január óta levont egészségügyi hozzájárulást. Az intézet késõbb közleményt adott ki megnyugtatásukra, miszerint a nyugdíjakra érvényes egészségügyi biztosítást automatikusan számolják ki, és az új rendelkezést alkalmazzák az összes, 740 lejnél alacsonyabb nyugdíjakra.

A román alkotmánybíróság kimondta, hogy a hatóságok jogtalanul tartották vissza az egészségbiztosítási járulékot azon nyugdíjasok esetében, akiknek járandósága meghaladta a 740 lejt (50 320 forint).

2011 elejétõl ugyanis a hatóságok úgy számolták ki a járulék után fizetendõ összeget, hogy a teljes nyugdíjra vetették ki az 5,5 százalékos járulékot, és nem a 740 lej minimális adózandó nyugdíjérték, valamint a nyugdíj közötti különbözetre. Az alkotmánybíróság döntése szerint azonban ez a számítási mód hátrányosan megkülönböztette a 740 lej feletti nyugdíjjal rendelkezõket azokkal szemben, akik ez összeg alatti járandósággal rendelkeznek.

A döntés általánosan érvényes, de visszamenõleg nem hatályos, így az államnak nem kell visszaadnia az eddig visszatartott járulék értékét - hívja fel a figyelmet a Nyugdíjpénztár.

Romániában 5,364 millió nyugdíjast tartanak nyilván, az átlagnyugdíj értéke 722 lej (49 096 forint). Csaknem két és fél éve be vannak fagyasztva az öregségi járandóságok, miután a román kormány 2010-ben drasztikus megszorító intézkedéseket vezetett be.