A magyarok felének sincs megtakarítása!
2011.06.22
Fontosnak tartják az öngondoskodást a magyarok, mivel nem bíznak a majdani állami nyugdíjuk vásárlóerejében, de legtöbbjük nem képes félretenni nyugdíjas éveire - közölte az Allianz Hungária szerdán.

Az Allianz Hungária megbízásából a GfK piackutató cég áprilisban ezer 15 évesnél idõsebb férfit és nõt kérdezett meg az öngondoskodásról, megtakarítási szokásaikról.

A kutatásból az is kiderült, hogy jelenleg Magyarországon a lakosság kevesebb mint felének van megtakarítása, amelynek a forintbetét mellett népszerû formája a forint alapú életbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár is.

A korcsoportokat vizsgálva elmondható, hogy minél idõsebbek a válaszadók annál nagyobb arányban tettek már valamit öngondoskodásuk érdekében. A 15-29 évesek 69 százaléka, az 50 év felettiek 87 százaléka tett már lépéseket idõskori anyagi biztonságuk megteremtése érdekében.

Bár a válaszadók többsége egyet értett abban, hogy a jelenlegi helyzet nem kedvezõ megtakarítások képzésére, válaszaik alapján az emberek 46 százaléka tud havonta félretenni valamennyi pénzt, átlagosan a háztartás havi nettó jövedelmének 12 százalékát. A jövõt tekintve azonban az emberek harmada úgy gondolja, hogy kevesebbet tud majd megtakarítani a késõbbiekben.

Az emberek jövõjükkel kapcsolatos aggodalmát és bizonytalanságát fejezi ki az is, hogy átlagosan havi 43 ezer forintra becsülték azt az összeget, amely elegendõ lehet az öngondoskodáshoz. Az összeget magasabbra becsülik azok, akik nem tettek még semmit ennek érdekében - közölte az Allianz Hungária.