Természetben kapnak segélyt a családok
2012.04.20
Megszûnt a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, ezek helyett új, egységes, táppénzszerû ellátást vezettek be – összegezte a tavalyi évet az Országgyûlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának csütörtöki ülésén Réthelyi Miklós.

A bizottság elõtt az éves beszámolóját tartó nemzeti erõforrás miniszter hangsúlyozta, hogy az átalakítások során tavaly elfogadták a korhatár elõtti öregségi nyugdíjak megszüntetésérõl szóló törvényt. Fõszabálynak nevezte, hogy nyugdíjat így csak az öregségi korhatár elérésekor lehet megállapítani. Ez alól egyedül a nõk negyvenéves jogosultsági idõ után megállapítható ellátása képez kivételt, a többi megállapított és folyósított korhatár elõtti nyugdíj már korhatár elõtti ellátássá illetve szolgálati járandósággá alakult.

A rendszer nem az egészségkárosodás mértékét vizsgálja, hanem azt, hogy a megváltozott munkaképességû ember a megmaradt egészsége és egyéb körülmények alapján foglalkoztatható-e. Kitért arra is, hogy megszûnt a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, ezek helyett új, egységes, táppénzszerû ellátást vezettek be.

Azt szeretnék, hogy aki támogatást kap, az azt céljának megfelelõen használja fel, ezért választották külön a családellátási rendszert nevelési illetve iskoláztatási támogatássá. Elmondta, hogy az utolsó fázisba ért annak a tervnek a megvalósítása, amelynek alapján a szociális szolgáltatások, a gyermekjóléti alapellátások és a gyermekvédelmi szakellátások finanszírozásának ellenõrzése érdekében a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal nyilvántartást vezet majd.

Annak érdekében, hogy a segélyek oda jussanak el, ahová azokat szánják a támogatások egy részét az érintett családok természetben kapják meg – közölte Réthelyi Miklós.

Hozzátette, hogy ennek érdekében megkezdték annak az intézkedésnek a megvalósítását, amelynek révén az érintett családok a segélyek egy részét természetben kapják meg. Kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy a szociális utalvány illetve kártya kérdése még terítéken van, de nem tartotta elképzelhetõnek, hogy a teljes családi pótlék arra kerüljön.