Ön vezetne fekete dobozos autót?
2012.04.20
A birt vezetõk 57%-a azt tervezi, hogy öt éven belül telematikai biztosításra, vagyis „Pay As You Drive”, azaz „Fizess Ahogy Közlekedsz” rendszerre vált – derül ki egy friss felmérésbõl. Ez alapján mindenki annak fényében fizetne biztosítási díjakat (kgfb és casco), amilyen stílusban – pontosabban amennyire veszélyesen vezet.

A Vision Critical piackutató cég által készített felmérésben több mint 2000 brit autóvezetõ vett részt február elején. Az eredmények alapján a vezetõk 92%-a úgy véli, biztosítási díjának a valódi vezetési szokásaihoz kellene igazodnia. 97%-uk szerint a biztonságosan vezetõ autósokat alacsonyabb biztosítási díj illeti meg, továbbá 60%-uk véli úgy, hogy a vezetés helyszíne és a napszak is befolyással kellene hogy legyen a biztosítási díjakra. A megkérdezettek mindössze 49%-a gondolja úgy, hogy a vezetõ neme és életkora az igazik befolyásoló tényezõk.

A vezetõk 75%-a olcsóbb elvárja az gépjármû-biztosítási díjak csökkenését, 54%-uk pedig rendszeres kedvezményekben és speciális ajánlatokban szeretne részesülni. Közel felük (43%) úgy véli, hogy jobban fel kellene hívni az autósok figyelmét a pay as you drive rendszerek elõnyeire, több mint harmaduk (35%) pedig annak örülne, ha minél több biztosító megjelenne ilyen ajánlatokkal a piacon. Minden harmadik vezetõ szükségét látja egy olyan PC-alapú mûszerfalnak, ahol a vezetõ saját vezetõi szokásait bemutató adatokhoz hozzáférne, és ezek alapján tanácsot kapna vezetési képességeinek javításához.