Felügyeleti korlátozást kapott az AIM Általános Biztosító
2012.04.23
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozatai alapján az AIM Általános Biztosító nem rendelkezhet szabadon a tõkéjével és új pénzügyi tervet kell benyújtania.

A PSZÁF honlapján közzétett határozatok alapján az MTI azt írja, a pénzügyi felügyelet korlátozta az AIM Általános Biztosító Zrt. biztosítástechnikai tartalékai és szavatoló tõkéje feletti szabad rendelkezési jogát, és új pénzügyi terv benyújtására kötelezte a biztosító társaságot. A biztosító nem nyújthat kölcsönt biztosítástechnikai tartalékai és szavatoló tõkéje terhére, s a már nyújtott kölcsönök visszafizetési határidejét nem hosszabbíthatja meg, befektetést pedig kizárólag bankbetétbe vagy az Európai Gazdasági Térség államai által kibocsátott állampapírokba tehet.

A felügyelet egy másik határozatában elutasította a biztosító által benyújtott pénzügyi helyreállítási tervet, amelynek elkészítését 2011. december 21-én írta elõ a társaság számára. A PSZÁF arra kötelezte a biztosítót, hogy nyújtson be egy olyan pénzügyi tervet, amely tartalmazza a biztosítástechnikai tartalékok hiányának megszüntetésére, valamint a tartalékok nem kielégítõ fedezettségének legfeljebb egy hónap alatt történõ megszüntetésére irányuló intézkedéseket.

A PSZÁF 2011. december 21-i határozatában egyebek között arra utasította a biztosítót, hogy kezdeményezze egyszemélyi tulajdonosánál tõkehelyzetének rendezését, továbbá felfüggesztette a társaság esedékes osztalékának kifizetését.

Az AIM Általános Biztosító Zrt. a honlapján közzétett információk szerint zártkörû alapítással, 850 millió forint alaptõkével létrehozott egyszemélyes részvénytársaság. A biztosító jelenlegi alaptõkéje 1,474 milliárd forint. Egyedüli részvényese a Cipruson bejegyzett Maclerdale Ltd., közvetett tulajdonosai pedig a Euroventures Hungary III Limited Partnership, a European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), a németországi Leue & Nill International GmbH, valamint a MAI CEE csoport korábbi tulajdonosainak az elmúlt években dolgozói részvénnyel jutalmazott munkatársai.

A biztosító 2007. február 1-jétõl folytat nem-életbiztosítási tevékenységet. Az AIM 2009. május 4-én kezdte meg a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) tevékenységet a magyar piacon azzal, hogy megvásárolta a TIR Biztosító Egyesület kgfb-állományát, 2010 októberében azonban bejelentette, hogy kivonul a magyar kgfb piacról, de casco biztosítást továbbra is köt.

Az AIM Általános Biztosító díjbevétele 2010-ben 3,412 milliárd forint volt, és 2010 végén 1,635 milliárd forint nettó biztosítástechnikai tartalékkal rendelkezett a Magyar Biztosítók Évkönyve szerint.