Most keresik a pénzt a májusi emelt nyugdíjhoz
2012.04.23
A román munkaügyi minisztérium vizsgálja az emelt nyugdíjak kifizetésének lehetõségét, a nyugdíjasokat tömörítõ szakszervezetek azonban a kormány által jogtalanul visszatartott összegek visszamenõleges kifizetését kérik – írja a Krónika.ro.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Romániában enyhén nõnek a 740 lejt meghaladó nyugdíjak, miután az alkotmánybíróság döntése szerint az elmúlt másfél évben a hatóságok téves számítási metódus alapján, jogtalanul tartották vissza a juttatásra kivetett egészségbiztosítási járulékot.

Az alkotmánybíróság döntése szerdán jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Dan Suciu kormányszóvivõ úgy nyilatkozott, hogy a kormány most vizsgálja, milyen hatással lesz majd az államkasszára az alkotmánybíróság döntése, a munkaügyi minisztérium keresi a forrásokat az emelt nyugdíj biztosításához. Domnica Doina Pârcãlabu, az Országos Nyugdíjpénztár vezetõje csütörtökön a témában tartott tanácskozáson elmondta, hogy az alkotmánybíróság döntését májustól kell alkalmaznia az intézménynek, ugyanis az áprilisi juttatásukat húsvétra való tekintettel már kézhez kapták a nyugdíjasok.

Elmondta, a pénztár jelenleg két uniós projekt révén próbálja korszerûsíteni számítógépes rendszerét, hogy a jövõben ne kerüljön sor hasonló tévedésekre. Eközben a nyugdíjasokat tömörítõ szakszervezetek csütörtökön arra kérték a kormányt, hogy visszamenõleg fizesse vissza az érintett nyugdíjasoknak a jogtalanul visszatartott járulékot.