Brutálisan csökkent tavaly az offshore biztosítók bevétele!
2012.04.23
A Bermudákon mûködõ mintegy 21 biztosítótársaság teljes nettó díjbevétele tavaly rekord mértékû csökkenést szenvedett el – derül ki a bermudai biztosítók és viszontbiztosítók szövetségének (ABIR) jelentésébõl.

Az ABIR adatai alapján a Bermudákon mûködõ 22 cég közül 21 biztosító és viszontbiztosító társaság bevétele együttesen mintegy 85%-kal csökkent: 2010-ben még 11,4 milliárd dollárt könyveltek el, tavaly már csak 1,5 milliárd dollárt.

A szövetség szerint a csökkenés mögött a tavalyi súlyos természeti katasztrófa veszteségek állnak, amelyek a bermudai cégeket is érzékenyen érintették. Az ABIR becslései szerint közvetítõkön keresztül kötött vagyon viszontbiztosítások 40%-át bermudai cégek, illetve azok leányvállalatai nyújtják.

A zuhanó bevételek ellenére a Bermudákon mûködõ társaságok közül mindössze 12 esetében haladta meg a 100%-ot az összesített kárhányad. Ugyanígy az ABIR tagok saját tõkéje összesítve a 90 milliárd dolláros szinten stabilizálódott. A szövetség elnöke figyelemreméltó teljesítménynek nevezte a társaságok egyidejû veszteségelnyelõ és tõkemegtartó képességét.

Az elnök tisztelettel adózott a viszontbiztosítók veszteségelnyelõ képességek elõtt, melyet a kockázatok megosztásával, szétterítésével és diverzifikációjával értek el, azonban figyelmeztetett arra is, hogy a protekcionista szabályozások akár tönkre is tehetik a vállalatok ezen képességét.

Az offshore biztosítókról

Az offshore biztosítási szektor meghatározó elemei az 1960-70-es években létrejött captive biztosítók, vagyis a korlátozott státusszal bíró viszontbiztosítók. Ezeket általában nemzetközi ügyleteket bonyolító vállalat, üzleti érdekcsoport, szervezet hozta létre egy-egy speciális ügylet biztosítására, vagy viszontbiztosítására. A 20. század utolsó évtizedében az amerikai biztosítási szektor egyre nagyobb része helyezkedett át adóparadicsomokba, különösen a Bermudákra.

A tõkebeáramlás fõként a nemzetközi kereskedelmi biztosítóknak: például az Ace, az XL, az Everest Re, a Partner Re társaságoknak köszönhetõ,melyek székhelye a Bermudákon van. A szabadabb szabályozású és magasabb árkülönbözet elérését biztosító offshore forma elõnye abban rejlik, hogy nagyobb volumenû innovációt tesz lehetõvé, mint az onshore.