Harminc százalékkal nõtt tavaly a Generali nettó eredménye
2011.05.30
Tavaly 1,7 milliárd euró nettó profitot ért el az olasz Generali Csoport, amely 30 százalékkal magasabb a megelõzõ évinél. Az egy részvényre jutó osztalék szintén közel 30 százalékkal, 0,45 euróra emelkedett.

A mûködési eredmény 11,7 százalékkal, 4,1 milliárd euróra emelkedett, köszönhetõen az élet üzletág teljesítményének, amely elõször lépte át a 3 milliárd eurós eredményküszöböt. Emellett a nem-élet üzletág mûködési eredménye 11,4 százalékkal, 1,1 milliárd euróra csökkent tavaly, fõként az egész évben alacsony kamatlábaknak köszönhetõen. Az összesített kárhányad, vagyis a kiadások és a térítések aránya a bevételhez képest (combined ratio) a nem-élet üzletágban, a 2009-es 98,3 százalékról tavaly 98,8 százalékra emelkedett, elsõsorban a természeti katasztrófáknak köszönhetõen.

A hatékony értékesítési csatornáknak és a földrajzi diverzifikációnak köszönhetõen a díjbevételek is közel négy százalékkal emelkedni tudtak, meghaladva a 73 milliárd eurót. Ezen belül az élet üzletág rekord magas, 50 milliárd eurós díjbevételt ért el.

Regionális bontásban Olaszországban (+6,8%), Németországban (+12,5%), és Kelet-Európában (+5,6%) nõttek leginkább az élet üzletág díjbevételei, miközben Kínában is folytatódott az erõs felfutás (+44,7%).

A nem-élet üzletág díjbevételei is 2,1 százalékkal emelkedtek, elsõsorban Olaszországnak, és Franciaországnak köszönhetõen. Szintén hozzájárult az eredmények javulásához a kárigények kielégítési folyamatának optimalizálása, és az adminisztratív költségek lefaragása. Utóbbi aránya a nettó díjbevételekhez képest a 2009-es 3,3 százalékról tavaly 3,2 százalékra csökkent.

Az eredmények bemutatásakor a Generali hozzátette, hogy a kelet-európai országoknak továbbra is stratégiai jelentõséget tulajdonítanak, mivel 2007 és 2010 között 1,8-ról 9,3 százalékra emelkedett a régió mûködési eredményhez való hozzájárulása.

A Generali Csoport vezérigazgatója, Giovanni Perissinotto szerint a 2010-es eredményekbõl az látszik, hogy a nehéz gazdasági és pénzügyi körülmények ellenére a Generali minden idõk legjobb eredményét könyvelhette el az élet üzletágban. Az erõs értékesítési hálózatnak, a piacok stabilizálódásának, és a kamatlábak lassú emelkedésének köszönhetõen középtávon is hasonló növekedést remél a csoporttól a vezetõ.

A csoport saját tõkéje ismét továbbemelkedett: a 2009 év végi 16,7 milliárd euróról, 2010 végére 17,5 milliárd euróra.

Az eredmények tükrében a Generali a tavalyi részvényenkénti 0,35 eurós osztalékot idén 0,45 euróra emelné. A forgalomban lévõ részvények alapján ez összesen mintegy 698,75 millió eurót tenne ki. Az osztalékot május 26-tól fizeti ki a csoport.