A korai nyugdíjazás tényleg megöl?
2012.04.24
A korai nyugdíj pont olyan veszélyes lehet, mint az, ha gyûlöljük napi feladatunkat. Legalábbis ezt állítják azok az osztrák kutatók, akik az elmúlt években azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a korai nyugdíj az egészségi állapotunkat – írja az hvg.hu.

Kiderült, hogy a fiatalabb korban nyugdíjba vonult férfiak nagyobb valószínûséggel halnak meg 67 éves koruk elõtt, mint azok, akik tovább dolgoznak. A kutatás szerint a magyarázat az, hogy a nyugdíjasok nem mozognak eleget és hajlamosabbak kevesebbet foglalkozni az egészségükkel, inni és dohányozni kezdenek, valamint kevesebbet is mozognak.

Egészségügyi szempontból azonban az sem segít, ha utáljuk a munkánkat: Alexandra Panaccio, a montreali Concordia Egyetem docense úgy véli, ha valakinek huzamosabb idõt kell eltöltenie egy olyan helyen, ahol nem érzi jól magát, vagy és olyan munkát kell végeznie, amivel érzelmileg nem tud azonosulni, szinte biztosra vehetõ, hogy elõbb-utóbb pszichés zavaroktól szenved majd.

A svéd Lund Egyetem kutatói emellett bizonyították az ingázás, illetve akár a városon belüli mindennapos munkába járás egészségromboló hatását is, ami a munkavállalók többségét szintén érinti. Szintén rendkívüli hatással lehet az ember egészségi állapotára a tartós munkanélküliség, amely mentális egészségügyi problémákhoz vezethet.