Állami támogatás kell az agrárbiztosításban
2012.04.25
Brazília agrárbiztosítási piacának egy sor strukturális változással kell szembenéznie a növekedés érdekében, miközben az állam is egyre nagyobb szerepet kell, hogy vállaljon a piac fejlõdéséért.

Múlt héten rendezték meg negyedik alkalommal az éves brazil viszontbiztosítási konferenciát Rióban, ahol az agrárbiztosítással foglalkozó Agro Brasil ügyvezetõ igazgatója, Laura Neves elõadásában elmondta, hogy a mezõgazdasági ágazat még soha nem vonta magára annyira a biztosítók figyelmét, mint mostanában, hozzátéve: a piacnak a gazdák igényeit kell kielégíteni.

Neves szerint a biztosítási ágazat néhány éve hátat fordított a mezõgazdaságnak, ezért most a biztosítóknak, de legfõképpen a biztosításközvetítõknek ismét meg kell tanulniuk azt a nyelvet, amelyen a gazdákkal tárgyalni tudnak. Ehhez lehet, hogy több száz mérföldnyi utat kell megtenniük, de ha ügyfélként megértik a biztosításba rejlõ elõnyöket, úgy garantáltan igénybe is fogják venni azt. Az igazgató hozzátette: a mezõgazdasági termelõk nagyobb biztonsága érdekében óriási szükség van a biztosításokra.

Elismerte ugyanakkor, hogy a gazdák számára ma rendkívül drágának számítanak a biztosítások, ezért a piac növekedéséhez kormányzati segítségre is szükség van.  Az agárszektor veszteségei mindig katasztrofálisak, hiszen azokat mindenki megérzi.

Az eddigi támogatások azonban meglehetõsen szórványosak voltak. 2005 óta a brazil kormány támogatja az agárbiztosításokat, miután 2003-ban és 2005-ben óriási aszály pusztított az országban. Azonban a támogatások mértéke a gyakorlatban meg sem közelítette az eredetileg tervezett szintet. Ennek megfelelõen a biztosítások megkötése meglehetõsen ingadozóan alakult.

2009-ben növekedtek a támogatások, amire a piac is reagált. 2010-ben a kormány 198 millió real (81 923 millió forint) támogatást nyújtott, amely alacsonyabb volt a korábban megígért 451 millió realnál. Ez azt jelentette, hogy számos gazdálkodó, aki korábban biztosítást kötött, nem újította meg a szerzõdését. Neves hozzátette, hogy a kormány az idei évre 680 millió realt ígért, azonban ez idáig semmit nem fizetett ki ebbõl.