Zömében a férfiak felelõsek a balesetekért!
2012.04.25
Az Allianz biztosító Szlovákiára vonatkozó baleseti statisztikái szerint Pozsonyban, Kassán és Nyitrán történik a legtöbb baleset. Poltár és Nagyrõce környékén kilencven százalékban férfiak karamboloznak, Lõcsén pedig alig okoztak balesetet a nõk – írja a bumm.sk.

Az Allianz összesített adatai szerint Pozsonyban három év alatt csaknem 17 ezer balesetet jegyzõkönyveztek a rendõrök, ebbõl egyébként hetvenöt százalékban férfiak, huszonöt százalékban pedig a nõk voltak hibásak. A sorban Kassa, Nyitra, majd Zsolna következik, míg Dél-Szlovákiában az átlagnál kevesebb baleset történik - Komáromban például \"csak\" 1300, Aranyosmarót környékén mintegy ezer.

Gabriel Tóth, az Allianz munkatársa szerint ebben speciális körülmények is közrejátszanak, például a forgalom sûrûsége, vagy a jellemzõ idõjárás. A sofõrök életkora is szerepet játszhat a statisztikákban, ugyanis a kimutatások szerint a fiatalabbak gyakrabban karamboloznak.

A nemek közti kimutatásban Poltár városa mutatta a legbizarrabb statisztikákat, három év alatt a 151 baleset 93 százalékát férfiak okozták. Az eltérõ számokban szerepe van annak is, hogy kevesebb a nõi sofõr, a szakértõk szerint ugyanakkor a vezetési stílus is közrejátszik a számok alakulásában. A nõk lassabban és óvatosan vezetnek, s ha karamboloznak is, azok általában csak kisebb koccanások.

Járásonkénti kimutatásban Dunaszerdahelyen 3259 baleset történt az elmúlt három évben, 79,8 százalékáért felelõsek a férfiak. Érsekújvárott ez a szám 1868 (82,6- 17,4), a komáromi 1330 karambol 79,7 százalékát okozták férfiak.