A biztosítókra is hatással lehetnek az európai pereskedések!
2012.04.26
A helyi jogszabályok Európai Uniós és nemzetközi jogszabályokkal történõ harmonizációja kihívások elé állítja a régió biztosítóit – állítja elemzésében a Guy Carpenter.

A legnagyobbak közé tartozó biztosítási brókercég nemrég tette közzé féléves jelentését a jogalkotási fejleményeket illetõen, melyekrõl úgy véli, jelentõs hatással lehetnek a kontinentális Európa biztosítóira és viszontbiztosítóira.

A jelentés olyan eseteket sorol fel, mint egy osztrák bírósági döntés a harmadik fél felelõsségbiztosító által fizetett kártalanítás elfogadhatóságáról, a belga Test-Achats ítélet, valamint annak biztosításokra gyakorolt hatása a nemek közötti egyenlõség szempontjából, valamint egy olasz eset is az EU környezeti felelõsségrõl szóló irányelv hatásával kapcsolatban.

Egy folyamatban lévõ vitát is megemlít a jelentés, amely Norvégiában zajlik a gépjármû-felelõsségbiztosítás szabályozását illetõen, valamint egy svéd bírósági ügy is, amely a termék felelõsségbiztosítás fedezeti körébõl történõ munkahelyi sérülés kizárását tárgyalja.

David Lewin, a Guy Carpenter ügyvezetõ igazgatója szerint a közös vonása ezeknek az ügyeknek, hogy mindegyiknél az adott ország jogszabályait igyekeznek az uniós jogszabályok követelményeihez igazítani.

„Az uniós irányelvek beiktatásához vezetõ út tele van akadályokkal, amely egy sor konfliktust eredményez a meglévõ helyi jogszabályi rendelkezésekkel és jogi elvekkel. Az uniós jogszabályok dominanciája azonban nem tiltja az egyes területek számára saját menetrendjük lefolytatását a saját joghatóságuknak megfelelõ új jogi kötelezettségek megalkotását illetõen” – fogalmazott Lewin.

Például Lengyelországban a felelõsségbiztosítási piac számára úgy lehetõségek nyílnak azáltal, hogy a közalkalmazottakat új pénzügyi jogi felelõsség terheli a lengyel államkincstár felé fennálló jogi kötelezettségeik megsértése esetén – állítja a Guy Carpenter.

A jelentés teljes szövege PDF formában letölthetõ.